Wijkatelier presenteert: Groeiprocessen, kunst als helende deler

Hoe kan kunst je helpen met het omgaan met pijn en verdriet? Dat komt aan bod in ‘Groeiprocessen’, een reeks van vijf gratis lessen in het Wijkatelier. Beeldend kunstenaar Bernadette ten Have geeft de lessen.

Stel je voor, je hebt een droom. Over een gelukkig huwelijk, een goede gezondheid, een mooie samenleving. Je werkt er hard voor. Het gaat goed, het gaat goed, en dan BAM! Je droom valt in duigen. Voorbij, voorgoed voorbij. Je bent gebroken maar je moet verder al weet je niet hoe.

Er zijn mensen om je heen zijn die je helpen. Ook al helpt het niet, het helpt toch. Iedere dag genees je een beetje meer, terwijl de verbintenissen met je naasten zich verdiepen. Je ontdekt dat je groeit. Op een heel andere manier dan je eerst gedacht had, maar het gebeurt wel. Je vindt andere manieren om gelukkig te zijn, nieuwe dromen en het lijkt of je ogen, je oren, al je zintuigen en je hart opengaan. Waar je nu bent, daar was je zonder die eerste ramp nooit gekomen.

In het gastproject van Bernadette ten Have wordt het proces van droom – afscheid – rouw – troost – groei symbolisch doorlopen, door middel van de volgende stappen:

  • je maakt een eigen werk. Stap: je droom wordt werkelijkheid. Fase: individueel.
  • je werk wordt gedeconstrueerd, zodat het uit verschillende losse onderdelen bestaat. Stap: de uitgekomen droom wordt vernietigd. Fase: individueel.
  • er zijn nu losse onderdelen van verschillende kunstwerken van verschillende makers; Stap: wat is er nu en wat kunnen we ermee? Fase: samenwerken.
  • uit de losse onderdelen worden gezamenlijk nieuwe kunstwerken opgebouwd. Stap: troost en groei. Fase: samenwerken

Zo ontstaan nieuwe werken die uit delen van individuele werken tot een nieuw geheel zijn opgebouwd. De werken krijgen een plek op het evenement ‘Wijkatelier vier feest’ in Plint 17, op zondag 2 december.

Het gastproject ‘Groeiprocessen’ vindt vijf donderdagavonden plaats, 25 oktober t/m 22 november, van 19.30-21.00 uur, in Inloophuis Sint Marten. Deelname is gratis. Je hoeft niet alle lessen mee te maken om wel mee te doen: je bent altijd welkom. Meer info: beer@solavirtute.nl of facebook.com/wijkatelier.

Over het Wijkatelier

Door middel van kunst en cultuur wil Wijkatelier Sint Marten/Klarendal mensen inspireren, stimuleren en enthousiasmeren het beste in zichzelf te vinden, dat tot ontwikkeling te brengen en te koesteren. Vervolgens worden ze uitgenodigd die kwaliteiten in te zetten voor de leefgemeenschap in de wijk.

Drijvende kracht achter het Wijkatelier is Beer (Berengaria) Liedmeier. Het Wijkatelier wordt mede mogelijk gemaakt door Rozet, Inloophuis Sint Marten en Villa Klarendal.

Reacties