Arnhem op weg naar ‘aardgasloos’ wonen

ARNHEM – Als vervolg op het klimaatakkoord van Parijs (2015) ontstaan er steeds meer initiatieven die ervoor moeten zorgen dat de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius blijft. Eén van die initiatieven is het terugdringen van het gebruik van aardgas voor koken en verwarming bij 95% van de 7 miljoen huishoudens in Nederland.

Gemeenten, provincies, energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties en lokale energie initiatieven zien het terugdringen van het aardgasgebruik als een enorme uitdaging en tegelijkertijd een kans om de verduurzaming van Nederland te versnellen. Ook in Arnhem wordt gewerkt aan alternatieven om het gasverbruik terug te dringen.

De transitie naar ‘aardgasloos’ vergt investeringen maar biedt ook voordelen zoals lagere woonlasten, meer comfort of een impuls voor de lokale wijkeconomie (buurt warmtebedrijf). De gemeente Arnhem en Alliander willen in twee wijken ‘pilots’ starten met betrekking tot de realisatie van een alternatieve voorziening voor het gebruik van aardgas. De ‘pilots’ hebben als doel om een methodische wijkbenadering te ontwikkelen voor ‘gasloos’ wonen waar bewoners zelf mee aan de slag kunnen en waarbij draagvlak centraal staat.

Via de website https://www.hierverwarmt.nl/ is na te gaan of er in een specifieke buurt plannen zijn voor een ‘aardgasloos’ alternatief. En op een kaart is te zien hoe het er in Arnhem op dat gebied bij staat. Schuytgraaf is een voorbeeld van een ‘groene’ wijk die ‘aardgasloos’ is en in Presikhaaf verbouwde Portaal met Dura Vermeer een leegstaande rijtjeswoning naar een testwoning ‘Nul op de Meter’ in het kader van de deal de Stroomversnelling.

Kaart van Arnhem op www.hierverwarmt.nl

Daarnaast zijn er in Arnhem al een aantal duurzame initiatieven gestart of in oprichting, zoals Buurtzon, RijnenIJssel Energie, Schuytgraaf heeft Zon en SpijkerEnergie. Voor meer informatie over wonen zonder aardgas kan contact worden opgenomen met Theunis Kalsbeek van de gemeente Arnhem: theunis.kalsbeek@arnhem.nl, 026-3773850.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem op weg naar ‘aardgasloos’ wonen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*