Zelfportret van de wijk/De wijk als zelfportret

Wijken voor Kunst en Wijkatelier & Partners trekken samen op in Klarendal en Sint Marten

Op zondag 24 september zullen bewoners allerlei kunstzinnige uitingen laten zien in de wijken Klarendal, Sint Marten en Sonsbeek, met een zelfportret van de wijk. Een taxichauffeur die exposeert in een bushokje. Een bewegwijzering die tegelijkertijd een kunstwerk is. Bewoners die dansers worden. Op drie routes beleven bezoekers tussen 12.00 en 18.00 uur culturele- en kunstavonturen.

Foto: Judith Mouw maakt een portret van wijlen Kees Kentin (1945-2005) als ‘Zelfportret van de wijk’ – maar eigenlijk ook als Heilige van de wijk Sint Marten. – Zefanja portretteert Judith weer voor zijn huis van toen, op de hoek van het straatje Sint Marten. Lees meer >>

Verbindende schakel

Het bushokje op de hoek Agnietenstraat – Hommelseweg vormt het verbindende element tussen Wijken voor Kunst en Wijkatelier & Partners, waarbij iedere partij een helft ter beschikking heeft gekregen. Van daar uit kunnen we alle kanten op in de wijken om te beleven hoe kunstzinnige wijkbewoners hun leefomgeving vorm hebben gegeven.

Wijken voor Kunst

Wijken voor Kunst kan putten uit een rijke traditie van evenementen. Zo komt er een nieuwe editie van ‘De Wijk Danst!’ en exposeren de kinderen van de Jan Ligthartschool de werken die ze onder begeleiding van kunstenaars uit de buurt hebben gemaakt. Maar er is nog veel meer, zoals de expo ‘Zelfportret van de molen’ in Molen de Kroon van omwonenden die de molen fotografeerden vanuit dakraam, toilet of anderszins. Of de vele interpretaties van het thema zelfportret, te zien in de bushokjes van lijn 13.

Het Wijkatelier

In het Wijkatelier van Sint Marten en Klarendal, komen bewoners van alle pluimage wekelijks bij elkaar om onder wisselende professionele begeleiding, gratis hun beeldende talenten te ontwikkelen. Het thema ‘Zelfportret van de wijk’ komt uit de stal van het Wijkatelier en via een route van De Nieuwe Hommel – het ‘Binnenterrein’ van de Nijhoffstraat – Inloophuis Sint Marten kunnen bezoekers alle zelfportretten bekijken.

Heilige van de wijk

Hoewel het niet altijd zichtbaar is, speelt voor een groot aantal bewoners in de wijken Sint Marten en Klarendal religie of zingeving een belangrijke rol. Maar hoe ziet een hedendaagse heilige eruit en hoe kan zij/hij ons bijstaan? Samen met Kunstbedrijf Arnhem, het Inloophuis en Villa Klarendal, zijn het Wijkatelier en andere deelnemende wijkbewoners op zoek naar nieuwe vormen van dagelijkse heiligheid die zij in hun wijk ervaren; ‘De iconen en beelden van Christus aan het kruis kunnen niet echt meer mee komen. Zij moeten opnieuw geboren worden’, aldus projectleider Berengaria. Voor deelnemers waren items als stilte, kruis, familie, muziek, zussen en soms ook bestaande heiligen heilig. Voor Judith (foto) was direct duidelijk dat zij Kees Kentin als ‘Heilige van de wijk Sint Marten’ wilde verbeelden. Deze en andere artistieke vertaalslagen zullen als een gezamenlijke kunstviering plaatsvinden in de benedenzaal van het Inloophuis aan de Van Slichtenhorststraat.

Zelfportret van ‘t Venster

Een bijzondere partner van het Wijkatelier is Vmbo ‘t Venster. Leerlingen houden een guerilla-expo in de aula van hun school aan de Thomas a Kempislaan. Daar laten ze zien wat zij mooi vinden aan hun school, wat beter zou kunnen en hoe ze dat aan zouden pakken. ‘t Venster wil graag vaker en nog meer samenwerken met partijen uit de wijk.

Alle activiteiten zijn te beleven tussen 12.00u en 18.00u

Zelfportret van de Wijk/De wijk als Zelfportret/Heilige van de wijk, kwam mede tot stand dankzij Kunstbedrijf Arnhem, team leefomgeving Noord West, Vitale verbindingen, Stichting R.K. parochie Sint Eusebius.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties