Zwemmen, hengelen en yoga in Sportfondsenbad

In de Boekhorstenstraat wordt sinds jaar en dag aan lichaam en/of geest gewerkt. Daar, op nummer 75, staat midden in het Spijkerkwartier het Sportfondsenbad. Het werd door architect Wolter Bakker in 1933 ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. In 1993 kon er in het verbouwde bad op forellen worden gevist. Indoor Fishing de Rietebeek legde na drie jaar het loodje. Sinds die tijd kan er bij Indoor Action worden gesport, fitness beoefend, geyogaad en nog veel meer.

Menigeen trok er zijn baantjes, ging er schoolzwemmen of had daar zijn eerste zwemlessen. Hij werd toegeschreeuwd door een in het wit geklede badjuf of -meester op slippers-met-kurkzolen of witte Zweedse muilen. In je blootje onder de openbare douche was nog wel een dingetje. En altijd oppassen om niet uit te glijden op al die tegelvloeren. De penetrante chloorlucht en de abominabele akoestiek moeten zeker worden gememoreerd. Door de jaren heen is het Arnhemse Sportfondsenbad verschillende keren drastisch verbouwd, maar oorspronkelijke elementen bleven daarbij zoveel mogelijk gespaard. Het dak kon ooit, net als bij het huidige Gelredome, worden open gerold. Helaas ging dit door oorlogshandelingen verloren, maar oude bouwdelen van dit dak zijn nog steeds zichtbaar. Zelfs in het horecagedeelte is het verleden nog zichtbaar, meldt de website van indooraction.nl

Hygiëne

Wolter Bakker (1888-1970) was een Nederlandse architect. Naast woonhuizen en utiliteitsgebouwen ontwierp hij voor de Tweede Wereldoorlog diverse zwemgelegenheden, zoals het Sportfondsenbad in Arnhem. Hij werkte in dit verband voor het Bouwbureau van de Vereenigde Baden te Amsterdam.

Een Sportfondsenbad is een zwembad waarvan de bouw door een aandelenfonds werd gefinancierd. De fondsen gaven volgens een spaarsysteem aandelen uit. Bad- en zwemgelegenheden waren vanaf eind negentiende eeuw in opkomst, mede door het toenemende besef dat een goede persoonlijke hygiëne beter was voor de gezondheid.

Beeld:

Exterieur Sportfondsenbad, thans Sportcentrum Indoor Action, fotograaf onbekend, voormalig gemeentearchief, 1934-1935, Gelders Archief

Sportfondsenbad 1940-1944, fotograaf onbekend, Gelders Archief

Leden van de zwemclub ESCA overhandigen een vlag, 13 april 1959, fotograaf onbekend, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.