ARNHEM – In het kader van de Landelijke Opschoondag ging Milieudefensie Arnhem vandaag met veertien vrijwilligers, leden en buurtbewoners, het Spijkerkwartier in.
Gewapend met grijpers en vuilniszakken hebben ze in drie groepen in delen van het Spijkerkwartier zwerfafval opgeruimd. De opbrengst was kilo’s aan zwerfafval én 10,60 euro.
Eén groep heeft de 1e Wijkstraat, achter de Steenstraat, volop uitgeplozen. Het parkeerterrein bleek een nogal vervuilde zone te zijn. De struiken lagen vol met plastic, blik, hondenpoep en peuken. Na ruim een uur opschoonwerk ligt het er nu veel beter bij en hopelijk houdt dat stand.
Twee ander groepen hebben zich gestort op de omgeving rondom het Stedelijk Gymnasium en de Rijn IJssel opleidingen, de Driekoningenstraat en de taluds bij het Velperpoortstation. Daar werden ongeveer 25 doorgeknipte fietssloten gevonden en opgeruimd.
En er is bij de zwerfafvalactie dus geld op straat gevonden, namelijk een briefje van 10 euro en verder 60 cent aan munten. Verder waren opvallend veel putten door bladeren verstopt en dat kan bij hoosbuien afvoerproblemen van water gaan opleveren.
Struiken en perkjes in het Spijkerkwartier waren bezaaid met lege blikken, zoals aan de zijkant van theater ’t Hof. Daar lagen niet alleen veel halve literblikken Bavaria, maar ook veel lachgaspatronen.
Voor alle groepen geldt dat er fors is gezeuld met zakken, er fanatiek is opgeruimd én dat de glimlach op de gezichten is gebleven.
Maar ook kwam de vraag op hoe het zwerfafvalprobleem in de wijk structureel zou kunnen worden aangepakt. Een paar deelnemers pleitten voor een taak- of geldstraf als wordt gezien dat iemand iets op straat gooit.
De mogelijke invoering van het ‘Diftar-systeem’ kwam bij de opruimactie ook ter sprake. De vrees werd geuit dat de invoering daarvan tot nog meer zwerfafval zal gaan leiden.
Dan ligt het geld pas echt op straat en komt de gemeente Arnhem voor meer kosten dan opbrengsten te staan.
En ook al ruimt de gemeente alle rommel op die bij ondergrondse afvalcontainers wordt gedumpt, zal dat alleen maar gaan toenemen als de vervuiler moet gaan betalen.
De gedachte aan een ‘Taskforce Schoon Spijkerkwartier’ kwam daarbij op, een integrale aanpak, inclusief de scholen en de studenten en ondernemers. Eénmalige acties, zoals die van vandaag leveren wel resultaat op, maar dat is niet blijvend.
Een volgende keer ook meedoen met een zwerfafvalactie van Milieudefensie Arnhem? Hou dan de Facebook-pagina en het Twitter-account in de gaten.
Wees de eerste die reageert op "Zwerfafvalactie Milieudefensie Arnhem: Het geld ligt op straat"