Naamgeving Radioplein aan Pontanuslaan opgelost

Was hier één week geleden nog een probleem over de naamgeving van het Radioplein, nu al is de kwestie opgelost. Allemaal dankzij speurwerk van oude ansichtkaarten collectioneur Frans Brink uit Westervoort. Ter geruststelling: het antwoord is eerder alledaags dan spannend.

In zijn werkzame leven was Brink betrokken bij dagblad De Gelderlander en zijn vele voorgangers. Zo startte hij ooit in genoemd blad de rubriek “Groeten uit Arnhem”, die later door Guus Jeurrissen werd voortgezet.

Hangjongeren

In 1932, de tram reed nog door de St. Peterlaan, was er op het Graaf Ottoplein een tramhalte, annex politiepost. Die halte, waar eenmaal per week ook gasmuntjes werden verkocht, was tussen 1935 en 1940 tevens een geliefde hangplek voor buurtjongeren. De hangjeugd van toen was naar ik aanneem gewilliger dan haar tegenhanger uit 2016. Zo had zij zelfs een buurtclub met de naam N.E.V., wat stond voor Nut en Vriendschap. De club hield bijeenkomsten op een pleintje aan de nabijgelegen Pontanuslaan. Dat werd door de jongelingen Radiopleintje genoemd, nadat – en nu komt het – een bewoner daar, als eerste in de buurt, een radiotoestel had aangeschaft.

Beeld: Graaf Ottoplein in 1920. Enigszins verhuld is achter de politiepost een tram te zien. Oude ansichtkaart van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Naamgeving Radioplein aan Pontanuslaan opgelost"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*