Bomenkap Zypendaalseweg voorlopig uitgesteld

Bomenkap Zypendaalseweg voorlopig uitgesteld

De kapvergunning voor het ruimen van 26 bomen langs de Zypendaalseweg wordt nog niet afgegeven. Dat meldt De Gelderlander van vrijdag 2 januari. Sommige omwonenden willen enkele bomen behouden en hebben tegen de kap geprotesteerd. De gemeente wil met alle betrokkenen de mogelijkheden bespreken en maakt daarom nu even een pas op de plaats.

Met name kastanjes en esdoorns staan op de nominatie te worden gekapt. De kap past binnen het beheer van het park, dat een variatie kent aan open en gesloten ruimten. Door de bomen weg te halen, worden de zichtassen op en vanuit het park hersteld. De bomen waren ooit laanbomen aan de Zypendaalseweg zelf, maar door de versmalling van de weg staan ze nu binnen het park. Hoeveel bomen er ook zullen worden gekapt aan de rand van park Sonsbeek, de meer dan een eeuw oude linde blijft zeker staan.

De vraag welke kastanjes en esdoorns nu precies zullen moeten worden geveld is voorgelegd aan bewoners van de Zypendaalseweg, de Schouwgroep Sonsbeek, Vrienden van Sonsbeek, het Bezoekerscentrum Sonsbeek en andere direct betrokkenen. In eerste instantie stemde zij in met de kap van 26 bomen. Nadat de publicatie van de kap tot diverse reacties uit de buurt hebben geleid besloten wethouder Cees Jansen en parkbeheerder Bart Lichtenberg het plan toch nog eens met alle betrokkenen te bespreken. Mogelijk dat het door het handhaven van enkele bomen het ruimtelijk effect van de zichtlijnen juist versterkt wordt.

Bron: wijkplatform Burgemeesterswijk

Foto: Henk Jan Winkeldermaat

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Bomenkap Zypendaalseweg voorlopig uitgesteld"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*