Oostpool kleedt Vogelenpietje in de Burgemeesterswijk

Vogelenpietje in Burgemeesterswijk krijgt pruik

Enkele maanden geleden had hij nog een mutsje op. Vanmorgen stond hij er weer prachtig bij met een witte, lange pruik, lege fles naast zich en een stapel flyers voor de zomervoorstelling Los van toneelgroep Oostpool in zijn hand. Ik heb het over Vogelenpietje in de Burgemeesterswijk, het standbeeld op het gras tegenover de Zijpse Poort.

Velen kennen het beeld, maar wie was eigenlijk Vogelenpietje? Kees Crone schreef eerder in Sonsboek het volgende over Vogelenpietje:

(…) Hij oogt broos op zijn sokkel. De in 1875 geboren en in 1953 overleden Pieter Gerbrand van Tienhoven trotseert er al jaren het straatrumoer. Zijn bijnaam Vogelenpiet verwierf hij door zijn grote belangstelling voor vogels. Maar zijn grootste bekendheid kreeg hij door zijn werk voor de natuurbescherming. ‘Ik bekleedde vele groene bestuursfuncties en werd in 1927 voorzitter van Natuurmonumenten. En dat bleef ik tot 1952. De totstandkoming van het Nationale Park De Veluwezoom zie ik als één van mijn belangrijke prestaties.’ Van Tienhoven was een druk baasje. Toch maakte hij zo nu en dan tijd om de natuur in te trekken. Met een rugzak op de gekromde rug en cockerspaniël Mona aan zijn zijde spotte hij vogels met zijn kijker. Zo vereeuwigde de befaamde Arnhemse beeldhouwer Johan van Zweden (1896-1975) hem op deze plek. Vogelenpietje kijkt uit naar Sonsbeek. Van Tienhoven kreeg aan het eind van zijn leven last van zijn gehoor. Hij zou de huidige verkeersherrie op het drukke Arnhemse verkeersplein niet eens hebben gehoord. ‘Vroeger rook het op deze plek wél beter!’ (…)

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Oostpool kleedt Vogelenpietje in de Burgemeesterswijk"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*