Aantal ondernemers in de bijstand groeit

Het aantal zelfstandige ondernemers dat in Arnhem een beroep doet op de bijstand is het afgelopen half jaar tweeënhalf keer zo groot als in de eerste helft van 2008. Het gaat om 197 ondernemers in 2009 tegen tachtig ondernemers vorig jaar.

Het zijn vooral kleine zelfstandigen die werkzaam waren in de horeca, de bouw, het ontwerpvak en de detailhandel. Ze zijn vaak door de economische recessie met hun zaak gestopt of failliet gegaan. Dat blijkt uit gegevens van het Bureau Zelfstandigen van de gemeente Arnhem over de eerste zeven maanden van dit jaar. Arnhem verwerkt de aanvragen volgens het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen voor de gemeenten Arnhem, Doesburg, Lingewaard en Over-Betuwe. Zeker 70 procent van de aanvragen komt van Arnhemse ondernemers.

“De ervaring leert dat ondernemers meestal aan de late kant hulp zoeken”, zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem. “Pas als het bedrijf op de rand van faillissement staat, kloppen ze om hulp aan. Als ze zich eerder zouden melden, zijn er wellicht mogelijkheden om met een krediet een doorstart te maken.”

Dit jaar hebben 114 startende ondernemers, die korter dan anderhalf jaar zelfstandig zijn, een beroep gedaan op de bijstandsregeling en 83 langer gevestigde ondernemers. Vorig jaar waren de aanvragen nog gelijk verdeeld over het aantal starters en gevestigde ondernemers.

In de gemeente Renkum hebben tot nu toe zeven ondernemers een bijstandsuitkering aan gevraagd. In heel 2008 waren dat er twaalf. In de gemeente Rheden zijn dit jaar vijf ondernemers in de bijstand beland, vorig jaar waren dat er zestien.

Bron: De Gelderlander

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Aantal ondernemers in de bijstand groeit"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*