Langere schooldag tegen leerachterstand

Basisschoolleerlingen met taal- en rekenachterstanden uit Arnhem en 22 andere gemeenten krijgen gemeenten een langere schooldag.

Vanaf het komend schooljaar worden ze in extra lesuren na schooltijd bijgespijkerd in taal, lezen en rekenen. In vijf gemeenten kunnen kinderen volgend jaar naar een zomerschool. De verlengde onderwijstijd werd begin dit jaar aangekondigd door staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs.

Scholen en gemeenten konden zich de afgelopen maanden aanmelden voor deelname aan de regeling die tot 2013 loopt. Gezamenlijk kunnen ze dit jaar rekenen op 12 miljoen euro. De komende jaren wordt dat bedrag verhoogd naar 15 miljoen euro.

Bij een aantal projecten wordt de verlengde schooltijd verplicht gesteld voor alle leerlingen. Op deze scholen kampt meer dan driekwart van de kinderen met taal- en rekenachterstanden. Volgens een woordvoerder van Dijksma gaat het om een ‘minderheid’ van de deelnemende scholen. Voorwaarde is bovendien dat ouders en leerkrachten ermee akkoord gaan.

Op andere scholen is de verlengde schooldag alleen bestemd voor kinderen met een leerachterstand. Naast rekenen, taal en lezen krijgen ze ook meer sport en spel en kunst en cultuur aangeboden. Op scholen in vijf gemeenten – Vlissingen, Arnhem, Delft, Roosendaal en Almere – wordt de verlengde schooltijd in de vorm van een zomerschool gegoten. Leerlingen gaan bij het aanbreken van de zomervakantie nog een aantal weken langer naar school.

“De gedachte daarachter is dat kinderen aan het eind van het schooljaar een bepaald niveau bereiken’‘, zegt de woordvoerder van Dijksma. “Als ze na de vakantie terugkomen ligt dat niveau weer lager, bijvoorbeeld omdat ze een tijd lang een andere taal spreken. Die terugval kan met een zomerschool worden voorkomen.’‘

De deelnemende scholen doen de komende jaren mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de verlengde schooltijd. Daarvoor worden de prestaties van de leerlingen gevolgd.

Bron: Nederlands Dagblad

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Langere schooldag tegen leerachterstand"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*