Arnhemse mode-ondernemers over duurzame mode in P+

{

Het Pools-Nederlandse modelabel Van Markoviec beschuldigt grote modemerken van wangedrag. Uitgerekend op het moment dat steeds meer nieuwe fashiondesigners hun duurzame collecties presenteren, dwingen de wereldmerken Nederlandse winkeliers tot inkopen van grotere voorraden. Door de kredietcrisis is de markt toch al kleiner dan normaal.

Dat zeggen Zuzia Andziak en Kasia Markowska in de nieuwe P+, met vele pagina’s die het snel volwassen worden van duurzame fashion in Nederland vieren. Het duo krijgt uit de hele wereld aanbiedingen om hun nieuwste collectie te tonen. In de nieuwe P+ vertellen ze openlijk welke drempels ze op de weg naar wereldfaam tegenkomen. Ze moeten het hebben van hun eigen winkel in het Arnhemse modekwartier en van webwinkels als watmooi.nl, want de reguliere modeketens kopen nauwelijks meer aanstormend talent in.

Het is op dit moment voor de jongste generatie fashion designers niet makkelijk om snel een grote omzet te maken, zo vertellen Zuzia Andziak en Kasia Markowska in P+. Al hun stoffen en materialen worden duurzaam geproduceerd.

Zuzia: “Het is nu geen makkelijke tijd. De modewinkels zijn erg terughoudend, op dit moment. Alle modelabels die niet heel erg bekend zijn, worden nu als risicovol gezien. Kreeg je vroeger een kans, nu gebeurt dat niet zo snel. Modewinkels worden door de grote, bekende labels onder druk gezet en juist in deze crisistijd verplicht grotere collecties te kopen. Daarmee worden kleine labels helemaal weggedrukt. We hebben gelukkig nog een eigen winkel en onze collectie hangt in een andere winkel en in vijf webshops (waaronder WatMooi.nl, die de catwalk op de Awearness Fair Fashion Show organiseerde). Dat is niet zo heel veel. We moeten dus kleine collecties laten maken, maar dat wordt door de producenten juist weer heel duur gemaakt. Dan betaal je zoveel, dat het niet meer uit kan.”

Hoe ze het redden? Kasia: “We hebben in Polen gelukkig een producent gevonden die voor ons een productie van vijftig stuks per style wil maken. Wil je een kleinere oplage, dan wordt de productie 30 procent duurder. Dan gaan de prijzen te ver omhoog. Maar 50 stuks, met variatie in verschillende maten, dat is te doen. Ook de financiering. 30 Procent vooraf, 70 procent na aflevering.”

Het volledige artikel is hier te lezen

Bron: People, Planet, Profit

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhemse mode-ondernemers over duurzame mode in P+"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*