Vestiging Domushuis op Steenstraat blijft onzeker

{

Al jaren is er sprake van dat er op de Arnhemse Steenstraat een Domushuis gevestigd wordt. In een bericht op de site van de gemeente Arnhem is er zelfs nog sprake van dat het Domushuis op de Steenstraat eind 2008 haar deuren zou kunnen openen.

Begin januari leek het allemaal in kannen en kruiken. In de Gelderlander verscheen het bericht dat woningcorporatie Portaal kon beginnen met het geschikt maken van het dubbele pand aan de Steenstraat 44 en 46 in Arnhem voor de vestiging van een Domushuis.

Domus is een begeleid wonen-voorziening van het Leger des Heils. Domus richt zich op mensen die met psychische problemen kampen (soms in combinatie met een verslaving), vaak dak- of thuisloos zijn geweest en die door deze problemen in aanraking zijn gekomen met Justitie. Met een combinatie van wonen (in een Domushuis) en begeleiding probeert het Leger des Heils het leven van deze mensen weer dusdanig op de rails te krijgen, dat zij na verloop van tijd weer zelfstandig(er) kunnen wonen en functioneren.

Ondernemers op en omwonenden van de Steenstraat zijn vanaf het begin niet blij geweest met de plannen voor een Domushuis op de Steenstraat en schreven begin 2007 al hun eerste brief aan de gemeente.

Gisteren las ik in de Gelderlander dat de komst van het Domushuis naar de Steenstraat in Arnhem toch weer onzeker is.

De gemeente gaat op advies van de bezwaarschriftencommissie een onderzoek laten verrichten naar de mogelijke effecten van de vestiging van een Domushuis, waarin twintig mensen met een psychische handicap en een verslavingsprobleem komen te wonen. Bureau Beke uit Arnhem gaat dit onderzoek verrichten.

Portaal heeft ondertussen een nieuwe bouwvergunning aangevraagd om het pand geschikt te maken voor het huisvesten van studenten. Portaal wil in afwachting van de resultaten van het onderzoek en een eventuele bezwarenprocedure het gebouw niet laten leegstaan. De gemeente benadrukt dat de laatste ontwikkelingen niet betekenen dat het Domushuis niet doorgaat. Maar er komt wel een heroverweging.

Ik snap dat dit beslissingen zijn, waarbij je niet over 1 nacht ijs gaat, maar ik vind het wel een beetje raar dat er nu pas een onderzoek wordt opgestart terwijl volgens de planning het Domushuis eind 2008 al open zou gaan. Waarom duren dit soort trajecten zo oeverloos lang? En waar worden deze mensen ondertussen opgevangen?

Ik weet ook niet of de Steenstraat de beste plek is voor een Domushuis, maar ik weet wel dat als je in 2006 een plan oppert dat bepaalde problemen in Arnhem moet gaan oplossen, je dus een jaar of drie verspeelt hebt als je pas in 2009 een onderzoek gaat doen naar de effecten van de aangedragen oplossing.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Vestiging Domushuis op Steenstraat blijft onzeker"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*