Groene golf trekt op 9.9.9 over Nederland

Groen is de nieuwe kleur. Nee, niet voor de najaarsmode, maar van ons huis, ons vervoer, ons werk, onze spullen. Een Duurzaam, en dus ‘groen’ leven wordt voor steeds meer mensen vanzelfsprekend. 9 september is de landelijke Dag van de Duurzaamheid, de dag waarop er een groene golf over Nederland trekt.

Sommige mensen zijn groen bezig zonder dat ze daar zelf bij stilstaan. Bijvoorbeeld door op de fiets naar het werk te gaan en de auto eens een dagje rust te gunnen. Anderen zijn bewust bezig met duurzaamheid, zij kiezen voor producten die met respect voor mens, dier en milieu zijn gemaakt. Of ze nemen groene stroom af en hebben spaarlampen in hun huis. Al die initiatieven bij elkaar helpen mee om Nederland duurzamer te maken.

Dag van de Duurzaamheid
Woensdag 9 september is de Dag van de Duurzaamheid. Op 9.9.9 bruist het van de grote en kleine duurzame activiteiten door het hele land, op allerlei locaties. De actie-organisatie Urgenda wil (als initiatiefnemer) op deze dag laten zien dat er al een brede duurzaamheidsbeweging is en nodigt iedereen uit om mee te doen door een activiteit aan te melden op de website. Het doel is om op die dag te laten zien hoeveel er al gebeurt. Er trekt dan een groene golf door het land die inspireert en motiveert om zelf ook aan de slag te gaan.

Wubbo Ockels, voormalig astronaut en nu hoogleraar aan de TU Delft, is ambassadeur van de Dag van de Duurzaamheid. Hij is optimistisch over wat wij zelf kunnen doen: “Als de mensen zeggen: ‘Wij willen een schone toekomst’, dan komt die er ook.” Zelf is hij bezig met veel verschillende projecten, bijvoorbeeld met wind- en zonne-energie. “Als je een paar vierkante meters hebt die op de zon liggen, ben je rijk. Ingewikkeld is het niet. De meeste technologie die nodig is, hebben we al. Het is alleen een kwestie van toepassen.”

Activiteiten
Inmiddels zijn er verschillende grote bedrijven en organisaties betrokken bij 9.9.9 zoals Het Rijk, Eneco, COS Nederland, Tendris, TNT en worden er al verschillende grote en kleine duurzame activiteiten georganiseerd op 9.9.9 die (op provincie en thema) te vinden zijn op de website www.dagvandeduurzaamheid.nu. Zo geven (web)shops korting op duurzame sieraden, goodies, kleding en verwenarrangementen. Op diverse basisscholen is een speciale voorleesactie met kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper (bekend van Het Zakmes en Morris krijgt een zusje) die speciaal voor 9.9.9 een verhaal schreef. Er zijn duurzame dates tussen koplopers en ambtenaren, Eneco heeft een overstapactie voor windstroom en iedereen die iets wil weten over duurzaamheid kan op 9.9.9 gratis 0800 – 1155 bellen.

Urgenda heeft samen met Milieu Centraal, GreenWish en SenterNovem een helpdesk in het leven geroepen waar een team van experts klaar zit om advies te geven. Of het nu om een vraag over duurzaamheid in je dagelijks leven gaat, in je bedrijf of in je organisatie. De Postcode Loterij faciliteert deze helpdesk.

Activiteiten in Arnhem
Om 12.30 uur is er een duurzame bedrijfskledingshow georganiseerd door Awearness Fair Fashion Events en de Provincie Gelderland. Zij willen hiermee overheden, ondernemers en consumenten aan zetten tot meer duurzaamheid bij de productie en inkoop van (bedrijfs) kleding.
Peeze Koffie staat op 9.9.9 met het hele bedrijf extra stil bij duurzaam ondernemen. Met alle collega’s organiseren zij deze dag een brainstorm om tot nieuwe, creatieve ideeën te komen voor een nog duurzamere bedrijfsvoering. Het meest originele idee zullen ze tot uitvoer brengen.

De HAN en duurzaamheid
Een week voor 9.9.9 start het nieuwe nieuwe studiejaar bij de HAN. Thema voor de opening van het studiejaar is ‘Geef duurzaamheid de ruimte’. Minister Cramer zal dan spreken over duurzaamheid in relatie tot hoger onderwijs. Ron Bormans, voorzitter College van Bestuur, presenteert deze dag de resultaten van de afgelopen periode en doelstellingen voor het nieuwe studiejaar. De dag zal live worden gestreamd op Arnhem Direct.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Groene golf trekt op 9.9.9 over Nederland"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*