Streekmarkt Schuytgraaf groot succes

{

Een vrolijke poort van boerenactiviteiten vormde op zaterdag 12 september de toegang tot de wijk Schuytgraaf. Het terrein voor het Informatiecentrum Schuytgraaf was omgetoverd tot een marktplein van kramen met streekproducten en -diensten en aan de andere kant van de toegangsweg stonden tientallen old timer trekkers, een mobiele smidse, landbouwmachines, pony’s en een hooizolder voor kinderen.

Zo’n 1200 bezoekers uit Schuytgraaf en omliggende wijken bezochten de streekmarkt met als motto Beleef de Betuwe. De markt is een initiatief van het samenwerkingsproject Boeren in de buurt waarin bewoners en boeren uit Schuytgraaf en omgeving samenwerken.

Vanaf de opening zat de loop er goed in. Veel ouders met kinderen kwamen op de fiets naar de markt en werden daar verrast door de gezellige sfeer op het plein. De kinderen verdrongen zich snel rond twee levensechte koeien, waarvan er een beschilderd kon worden en de andere gemolken, de melk bleek limonade te zijn. De ouders verdrongen zich bij de kramen met een verrassend aanbod. Van palingroken tot Betuws wild, van bloemen en planten tot allerlei fruit, van kookworkshops met Betuwse ingrediënten tot kinderpartijtjes bij de boer.

Al snel moesten de kraamhouders hun producten aanvullen, vooral de Betuwse appels en peren vlogen weg. De bekende Betuwse zanger Dick van Altena trad de hele dag op met zijn repertoire liedjes uit de streek. In het Informatiecentrum had de werkgroep Historie van het project Boeren in de buurt een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het gebied, met allerlei bijzondere weetjes die teruggaan tot het aanbieden van Betuwse kersen bij de Sabelspoort in Arnhem in 1576.

Om 12.00 uur opende wijkwethouder Cees Jansen de markt. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van de betrokkenheid van mensen bij hun leefomgeving en bij de kwaliteit van het dagelijkse eten. Daarna reed de wethouder op een oude Eicher tractor uit 1962 door een lint en was de markt open.

Vanaf de markt konden bezoekers gratis met een huifkar mee de Betuwe in om boerenbedrijven de bezoeken. Het veeteeltbedrijf Van Middelkoop werkt met de allernieuwste melkrobots waarbij koeien zelf kunnen bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Het fruitbedrijf Thijssen was de eerste in de Betuwe die Elstar-appels op grote schaal kweekte, daar konden de bezoekers alle aspecten van de fruitteelt zien. De werkgroep Struinen presenteerde zich met mooie fietsroutes in de omgeving van de nieuwbouwwijk en de bezoekers konden met IVN-gidsen de natuurlijke omgeving verkennen.

De organisatoren van de markt waren zeer tevreden over het verloop en het enthousiasme van de bezoekers. Irene Veerbeek van Rijnstad: “Ons doel was tussen de 500 en 1500 mensen te trekken, dus met 1200 bezoekers hebben we dat ruim gehaald. We hebben de bezoekers ook ondervraagd en die waren over het algemeen zeer tevreden met het aanbod van producten en activiteiten.

Iedereen heeft op een leuke manier kunnen kennismaken met wat de regio zoal biedt. Een vervolg wordt dan ook zeer op prijs gesteld. Ik denk dat we een mooie sfeer hebben gecreëerd waarin boeren en burgers elkaar hebben leren kennen. Daar gaan nog veel mooie activiteiten uit voorkomen.” Lonneke Vissers van het project Boeren in de buurt en ook wijkbewoonster: “Met deze markt hebben we mensen met elkaar in contact gebracht. De werkgroepen van Boeren in de buurt willen verder gaan met het bedenken en organiseren van activiteiten.

Binnenkort start de werkgroep Culinair met de voorbereidingen voor een Betuwse maaltijd voor bewoners. En op 8 oktober vindt er een Toekomstgesprek plaats waarin bewoners en boeren de streekmarkt zullen evalueren en nieuwe plannen voor de toekomst gaan smeden. Zie voor meer informatie www.boerenindebuurt.nl.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Streekmarkt Schuytgraaf groot succes"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*