Zorgboerderij De Kroon blij met Vogelaargeld

Iedereen wil graag in een fijne buurt wonen. Het ministerie van Wonen, Wijk en Integratie (WWI) heeft extra geld ter beschikking gesteld om de leefbaarheid in wijken te vergroten. Het bijzondere is dat de bewoners van de wijk zelf met ideeën kunnen komen voor de besteding van dit extra geld.

Het idee is dat bewoners van de wijken zelf beslissen waar het geld aan wordt besteed. Dit kun je doen door een plan of idee in te dienen. De bewoners die deel uitmaken van het wijkplatform of de wijkvereniging beoordelen de aanvragen en bekijken of het plan dat je hebt uitgevoerd kan worden.

Een van de projecten die in aanmerking kwam voor extra geld was zorgboerderij ‘De Kroon’ in De Laar Oost.

Onder andere met elfduizend euro aan Vogelaargeld werkte Riet Rijnbeek stapels achterstallig onderhoud weg, zodat ze kon starten met zorgboerderij ‘De Kroon’ in De Laar Oost. “Hiermee zijn veel mensen uit de psychiatrie geholpen en mensen uit de wijk profiteren ervan,” zegt de vrouw die in de verpleging en als ‘zorgboerin’ werkte.

{title}Het was heel lang haar droom een eigen zorgboerderij te beginnen, maar de vraag was waar. Tot ze een dik jaar geleden op kinderboerderij De Kroon stuitte. “Die was op sterven na dood toen ik aan de bel trok. Weiland, hekwerk, elektriciteit, waterleiding, noem maar op, het stelde niet veel voor. Als wij niet gekomen waren, waren de dieren nu weggeweest.”

Riet Rijnbeek zag echter gouden kansen. De wijkvereniging steunde haar bij de aanleg van een plek voor de dagbesteding, de gemeente gaf geld voor de dieren en de wijk schonk haar elfduizend euro uit het extra wijkbudget. “Dat heb ik na een tip van het wijkplatform zelf aangevraagd. Wij hebben er het weiland van opgeknapt, tegels gelegd, hekwerk vernieuwd en een nieuwe vijver aangelegd.”

En dit met als voornaamste doel: het begeleiden van mensen met psychische klachten of andere beperkingen.

Tien cliënten heeft ze, vijf dagen per week. “Zij doen hier zinvolle klusjes als schoonmaken, voeren en klein technisch onderhoud. Ze hebben het gevoel te werken, zijn van huis en hebben een bepaald ritme. Dat geeft ze zelfvertrouwen en eigenwaarde.” Zo snijdt het mes aan twee kanten. Haar cliënten worden er een stuk gelukkiger en de buurt heeft weer een mooie kinderboerderij. “In het weekend en op de woensdagmiddag is het hier heel druk. En ook ‘s avonds ziet het er goed uit, met die nieuwe verlichting. Deze boerderij verhoogt het aanzien van de wijk en wij zijn er met zijn allen heel blij mee.”

Waar kun je met je idee terecht?
Heb je zelf een idee voor jouw wijk? Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, woonomgeving, integratie, leren en opgroeien, werken, cultuur of sport? Neem dan contact op met je wijkmanager. De wijkmanager helpt je graag verder! Op de site van de gemeente Arnhem kun je vinden wie jouw wijkmanager is.

Foto: Jos van Beek

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Zorgboerderij De Kroon blij met Vogelaargeld"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*