Fairtrade week in Milleniumgemeente Arnhem

In 2000 zijn er op een millenniumtop door de wereldleiders in VN-verband afspraken gemaakt, gericht op wereldwijde armoedebestrijding. Om deze doelen voor 2015 daadwerkelijk te kunnen halen, startte de VN in 2007 de ‘Millennium Gemeente’ campagne. Inmiddels zijn er al meer dan 100 Millennium Gemeenten, waaronder ook Arnhem.

De gemeente Arnhem levert een bijdrage door zich vooral te richten op de volgende twee doelstellingen:
– Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
– Er is meer eerlijke handel, schuldverplichting en hulp.

Van donderdag 29 oktober tot en met zaterdag 7 november is het Fairtrade Week. De komende twee weken wordt in Arnhem op een aantal manieren aandacht besteed aan fairtrade. Zo krijgen alle bewoners van Arnhem die op huisnummer 40 wonen, een brief dat ze een cadeautje in de Wereldwinkel mogen uitzoeken. Want de Wereldwinkel bestaat 40 jaar.

In de week van 1 t/m 7 november is het ‘Fairtrade restaurantweek’. In Arnhem kun je tijdens deze week bij Dining ‘56 en Lunchroom Manu genieten van een speciaal menu aan met Fairtrade ingrediënten.

Op zaterdag 7 november organiseert de werkgroep Fair Trade Gemeente Arnhem samen met Super de Boer Elderveld en de Wereldwinkel Arnhem een Fairtrade-markt in winkelcentrum Elderhof. Op deze markt kun je zien welke bedrijven zich allemaal bezig houden met Fair Trade. Er wordt informatie gegeven over Fairtrade producten, maar je kunt ze natuurlijk ook proeven, zien en kopen.

Gedurende de hele Fair Trade-week zullen winkels, horecagelegenheden en bedrijven die aan de campagnecriteria voldoen in het zonnetje worden gezet door de Werkgroep Fair Trade Arnhem.

Waar staat Fairtrade eigenlijk voor?
Fairtrade of eerlijke handel staat voor een gelijkwaardige manier van handel drijven. Gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. De Wereldwinkels vinden dat de wereldhandel moet veranderen zodat producenten een kans krijgen op een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. Met de verkoop van producten laten zij zien dat handel ook anders kan. Zij bieden de Nederlandse consument een keuze. Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers ervan.

Wat onderscheidt fairtrade van gewone handel?
Fairtrade staat dus voor een gelijkwaardige manier van handeldrijven. Maar hoe wordt dat vormgegeven? Wereldwinkels en Fair Trade Shops onderscheiden zich van andere winkels doordat zij artikelen uit ontwikkelingslanden verkopen met aandacht voor de volgende punten: respect voor mens en milieu, een duurzame handelsrelatie, ondersteuning bij productontwikkeling en transparantie van de handelsketen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Fairtrade week in Milleniumgemeente Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*