Groen licht voor plannen Spijkerbroek

{

Op 4 januari 2006 zijn de ramen in het voormalige prostitutiegebied in het Spijkerkwartier in Arnhem definitief gesloten. In maart 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de start van het project herontwikkeling concentratiegebied/Thialf. Het project heeft de naam Spijkerbroek gekregen. In het project Spijkerbroek wil de gemeente samen met de bewoners van het Arnhemse Broek en het Spijkerkwartier komen tot een levendige woon- en werkwijk met groene uitloop.

Het bijzondere van het project Spijkerbroek is de enorme betrokkenheid van bewoners. Al vanaf de start in 2006 heeft een groep bewoners actief meegedacht in het project. Gemeente en bewoners hebben samen de ontwikkelingsvisie opgesteld, die het kader vormde voor deze twee nieuwste producten. Ook deze producten zijn samen met bewoners gemaakt. Voor de vervolgstappen is het opnieuw de bedoeling dat bewoners een sterke rol blijven spelen.

De afgelopen maanden heeft stedenbouwkundig bureau BFAS uit Amsterdam samen met landschapsontwerper Marlies van Diest hard gewerkt aan een schetsontwerp voor het nieuwe park en omgeving. Zij deden dat in opdracht van de gemeente Arnhem en in nauw overleg met de bewonersgroep die tot nu toe steeds intensief betrokken is bij het project. Voor de nieuwe entree van bouwspeelplaats Thialf werkten zij samen met Erik Vos en Richard Derksen, die de prijsvraag van de Dullertsstichting voor het ontwerp van de entree vorig jaar wonnen.

Het stedenbouwkundig schetsontwerp en de nota van randvoorwaarden voor het project Spijkerbroek zijn klaar. Op 16 september toonden bewoners van Spijkerkwartier en Arnhemse Broek al in grote getalen hun enthousiasme voor de plannen tijdens een informatieavond. Nu geven ook burgemeester en wethouders van Arnhem groen licht voor de verdere uitwerking.

In het schetsontwerp is weergegeven hoe het gebied rond bouwspeelplaats Thialf, tussen Dullertstraat, C.A. Thiemestraat, Thorbeckestraat en de spoorlijn er globaal uit komt te zien. De bouwspeelplaats wordt groter en het groene deel tussen de bouwspeelplaats en de twee scholen aan de Thorbeckestraat wordt een park voor de bewoners van Arnhemse Broek en Spijkerkwartier. In het park krijgt de Molenbeek een nieuwe loop en een prominente plek in het gebied, er komen nieuwe paden en een ecologisch eiland. In de C.A. Thiemestraat en de Dullertstraat komt nieuwbouw.

De nota van randvoorwaarden is een belangrijke stap in het project Spijkerbroek. De volgende stap is de selectie van een partij die de nieuwbouw gaat realiseren. Het ontwerp en de aanleg van het park blijven in handen van de gemeente Arnhem.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Groen licht voor plannen Spijkerbroek"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*