Pucks Productiehuis maakt voorstelling met studenten Rijn IJssel

Pucks Productiehuis maakt met studenten van roc Rijn IJssel de voorstelling ‘Kermis der Fenomenen’. Een theaterstuk geïnspireerd op de vroegere rondtrekkende kermisgroepen met ‘misvormde freaks’. Dat brengt Pucks Productiehuis in de St. Jozefkerk.

Misvormde mensen, dwergen en andere freaks die zichzelf als attractie aan het publiek presenteren. Dergelijke kermisshows trokken in vroegere tijden langs dorpen en steden. Pucks Productiehuis brengt hierover binnenkort een voorstelling op de planken: Kermis der fenomenen.

De voorstelling is al improviserend tot stand gekomen, onder leiding van regisseuse Nelleke Verweij. Spelers zijn acht derdejaars studenten van de opleiding mbo- theater van roc Rijn IJssel, aangevuld met twee ervaren amateurspelers. Het idee voor de voorstelling over een rondtrekkend kermisvolkje ontstond dit voorjaar. ‚ÄûIk las het boek Suikerspin van Erik Vlaminck. Dat gaat over een hele generatie kermisfreaks. Een interessant gegeven voor theater, dacht ik meteen”, zegt Verweij.

Voor de Sonsbeek Theater Avenue maakte ze dit jaar met theater­groep Lola een kleine voorstelling rond dit thema, als een prelude op de grotere voorstelling die ze nu met Pucks Productiehuis maakt.
Tijdens de repetities, sinds septem¬≠ber, hebben de spelers hun eigen personage al improviserend ontdekt en vormgegeven. Naast Suikerspin is onder meer inspiratie geput uit de film Freaks en de televisieserie Carniv√†le. “Al die fragmenten worden in de voorstelling onderdeel van een groter geheel. Het is geen lineair verhaal, maar je gaat wel even mee in hun leven.”

Er wordt gezongen, gedanst en gemusiceerd. Ook wordt tekst gebruikt, maar de nadruk ligt op het beeld. De spelers gebruiken vooral hun lichaam om uitdrukking te geven aan ‘de wonderen der natuur’ waarmee ze zijn opgezadeld. De voorstelling toont de kermisgroep zoals ze zich zowel tijdens als buiten hun shows gedragen. In de shows overdrijven de spelers hun ‘afwijkingen’ om het publiek optimaal te verbazen. Buiten de shows tonen ze hun verlangen, verleiding, liefde, jaloezie, leed en treurigheid.

Kermis der fenomenen speelt in de leegstaande St. Jozefkerk. ‚ÄûWe wilden de voorstelling graag spelen in een circustent, omdat dat goed past bij de sfeer”, zegt Verweij. ‚ÄûMaar in de winter is dat eigenlijk niet te doen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een grote ruimte. Bij toeval ontdekte iemand deze kerk. Met de circustent erin geeft dat een bijzondere sfeer.”

Wanneer? 11, 12, 13, 19 en 20 december, aanvang 20.30 uur ( zondag om 15.30 uur)
Waar? St. Jozefkerk, Rozendaalseweg 700, Arnhem.
Entree? 8 euro (reserveren kan via www.huisvanpuck.nl/reserveren)

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Pucks Productiehuis maakt voorstelling met studenten Rijn IJssel"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*