Hoofdzonde IJdelheid centraal in dansvoorstelling Superbia

Op 12 december 2009 gaat de nieuwste dansvoorstelling Superbia (ijdelheid) van choreograaf Jens Van Daele in de Schouwburg Arnhem in première. Volgens de katholieke kerk wordt ieder mens beheerst en belemmerd door één van de zeven hoofdzondes. Maar waar de meesten van ons er doorgaans tegenop zien om een van deze zondes in zichzelf te ontmoeten, schudt de Arnhemse choreograaf en danser Jens Van Daele allen stevig de hand. Ditmaal neemt hij die hoofdzonde onder de loep waar alle andere zondes uit voortvloeien, ofwel: ijdelheid/hoogmoed (in het Latijn: Superbia).

In Superbia trekt Van Daele op zijn kenmerkende eigenzinnige en explosieve wijze ten strijde tegen de maakbaarheid van het vrouwelijk lichaam in het tijdperk van chirurgie en photoshop. Bijgestaan door zijn extreem getrainde dansers – óók volledig gefocust op hun lichaam – wordt het schrijnende thema van Superbia tot in de meest pijnlijke details verbeeld.

Van Daele kiest er voor de voorstelling als een modeshow aan het publiek te ontvouwen. In Superbia zien we de moderne mens die zich steeds meer laat verstikken door het heersende (al dan niet gephotoshopte) schoonheidsideaal. De dansers tonen de speciaal voor Superbia ontworpen collectie van aanstormende modetalenten Mirte Engelhard en Gladys Tumewa. Beiden zijn kersvers afgestudeerd aan de prestigieuze Fashion Opleiding van ArtEZ in Arnhem.

Op de catwalk van Superbia wordt de mens laag voor laag ontdaan van zijn ijdele drijfveren en toont Van Daele ons hetgeen dat overblijft: de onzekere, zoekende mens die zich staande moet zien te houden in de gephotoshopte wereld van vandaag de dag.

Jens Van Daele
Van Daele is gezien zijn werkwijze en zijn dansvocabulaire als geen ander in staat zijn publiek diep te raken. Het uitgangspunt van zijn choreografieën is om zijn toeschouwers een reis te laten maken door hun basisemoties. Van Daele streeft er dan ook naar mensen op alle vlakken te beroeren. Ofwel: pijn is pijn en dat mag het publiek zeker voelen. Hij wil een publiek dat zegt: ‘wat mooi’, maar daarnaast ook nog naduizelt door de klap die het kreeg. Jens wil zijn publiek in Superbia een spiegel voorhouden waarin hij ons niet op onze kraaienpootjes (in wording) wilt wijzen; maar op datgene wat erachter zit; de onzekere, zoekende mens.

Hoe ijdel ben jij? Win je eigen fotoshoot!
Laat jouw hoofdzonde achter op www.jensvandaele.com en win je eigen fotoshoot mét visagist. De ontwerpsters Gladys Tumewa en Mirte Engelhard dragen zorg voor de styling.

Superbia is een voorstelling van Stichting Jens Van Daele en wordt geproduceerd door Theaterwerkplaats Generale Oost in coproductie met Danshuis Station Zuid.

Première: 12 december, 20.30 uur Schouwburg Arnhem
Tournee: t/m. 20 febr 2010, klik hier voor speellijst

Foto: Judith Zwikker

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Hoofdzonde IJdelheid centraal in dansvoorstelling Superbia"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*