PvdA-Arnhem gaat voor 14 of 15 zetels bij gemeenteraadsverkiezingen

{

Het duurde even maar tegen het eind van de avond waren de PvdA-leden eruit. 23 personen, minus lijsttrekker Willem Hoeffnagel, hadden hun definitieve plek op de PvdA-kandidatenlijst. Hoeffnagel was al eerder, halverwege juni, op de nummer één plek geplaatst.
Wat de Arnhemse PvdA betreft, nu 13 raadszetels, mogen de gemeenteraadsverkiezingen 2010 beginnen.

Gehakketak
Van de ca. 80 aanwezigen bezorgden ongeveer 50 stemgerechtigde leden, 22 medeleden hun definitieve plaats op de kandidatenlijst. Dat ging niet zonder slag of stoot. Huidig raadslid Marion Blom startte – gisteravond in Bezoekerscentrum Sonsbeek – met een verontwaardigd betoog over de afwezigheid van alle vier leden van de selectiecommissie. Vele aanwezigen, maar ook het bestuur van de PvdA-afdeling Arnhem, zijn het met haar eens. Het komt erop neer, dat men wil weten waarom iemand voor een bepaalde lijstplek is voorgedragen. Die mondelinge verantwoording kan nu niet geschieden. Men moet het doen met de schriftelijke aanbevelingen van de commissie.

Rugnummers
Daarna begint het circus van kandidaten en tegenkandidaten. Zo wordt Luuk Broer, die op 8 staat, gekandideerd op plaats vier, waar Niels Springeling figureert. Om een lang verhaal kort te maken, de kandidatenlijst ziet er tot en met plek acht aldus uit: 1. Willem Hoeffnagel, 2. Martien Louwers, 3. Roeland Kreeft, 4. Niels Springeling, 5. Marilyn A-Kum, 6. Truus Vink, 7. Talip Aydemir en 8. Luuk Broer. Of nummer negen komt Els Verbeek. Op de plaatsen 10 t/m 18 komen resp. Seth Gerritsen, Malika Elmouridi, Paul Stein, Mark Elbers, Reinout Dubbelman, Bas Woudt, Laurent de Vries, Mohamed Hakem Elahi en Nevin Dikici. De nummers 19 t/m 23 betreft zogenaamde lijstduwers, onderwie Jantien Vlam.

{Truus Vink PvdA Arnhem}

Moskee in Klarendal
Aan het verkiezingsspektakel, dat zich n√° de pauze afspeelt, gaat nog enig fractienieuws vooraf. Luuk Broer gaat verder niet in op het recente Stadsblokken/Meinerswijk-raadsdebat. Dat liep naar zijn zeggen goed af. Hij wijdt meer woorden aan de moskee-in-Klarendal. Het gepalaver met betrokkenen, zoals Groep Rosendaalsestraat, Islamitische Unie en het Wijkplatform Klarendal, resulteerde in een gebouw waarin ca. 250 mannen en vrouwen tegelijk terecht kunnen. Negenmaal per jaar mogen er 500 bezoekers worden ontvangen. De bebouwing moet passen in het straatbeeld en een minaret van ca. 20 meter is toegestaan. Op het moskeeterrein zelf worden 70 parkeerplekken gerealiseerd. Volgens Broer is niet iedereen tevreden, ‘maar het is aan de raad om een totaalafweging te maken’. Namens het Wijkplatform heeft een aanwezige kritiek op het aantal van 500 bezoekers. Ook de 70 parkeerplekken lijkt hem veel. Beide aantallen zijn nooit eerder genoemd. ‘Waarom’, zo vraagt hij zich af, ‘wordt de oude moskee aan de Sonsbeeksingel niet opgeknapt?’

Campagne en lijstverbinding
Na het betoog van Broer doet de PvdA-campagnestrateeg zijn verhaal. Arnhemmers zullen op verrassende wijze, vanuit het PvdA-gevoel worden aangesproken. 2010 wordt het jaar van de hoop; geven in plaats van nemen. Allerlei media zullen worden ingezet om Arnhemmers te overtuigen op de PvdA te stemmen. Zo komen er acht verkiezingskranten waarvan zeven toegespitst op een bepaalde wijk. Op verkiezingsborden prijkt straks de slogan: Stem 3 maart de kleur van je hart, PvdA.
De ledenvergadering stemt tevens in met het aangaan van een lijstverbinding met GroenLinks. Lijsttrekker Hoeffnagel en het bestuur krijgen de vrijheid met GL daarover te onderhandelen.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "PvdA-Arnhem gaat voor 14 of 15 zetels bij gemeenteraadsverkiezingen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*