Ondernemersfonds Arnhem in 2010 van start

Het duurde allemaal wat langer dan verwacht, maar het Arnhemse Ondernermersfonds waar men al een aantal jaren over spreekt, lijkt er nu toch echt te gaan komen.

Burgemeester en wethouders hebben het voorstel voor het Ondernemersfonds 12 januari vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad, met het verzoek om er een besluit over te nemen op de politieke maandag van 8 februari. Wanneer de gemeenteraad het voorstel van burgemeester en wethouders aanvaardt, gaat het Ondernemersfonds Arnhem dit jaar van start.

Het wordt een fonds van, voor en door ondernemers, waarmee zij de Arnhemse economie kunnen versterken en ondernemersactiviteiten en -projecten in de gehele stad ondersteunen.

Het Ondernemersfonds Arnhem begint met een ‘startkapitaal’ van 400.000 euro: een bedrag dat ondernemers en eigenaren van andere panden (geen woningen) in 2009 en 2010 zelf opbrengen door een toeslag van 0,8 procent op de onroerende zaakbelasting. In die vier ton is een bijdrage van 65.000 euro opgenomen voor de stichting OKA Services, die voor en met de ondernemers op bedrijventerreinen maatregelen treft voor gezamenlijk beheer, beveiliging en verbetering van de bedrijfsomgeving. De Stichting Ondernemersfonds Arnhem (SOFA) gaat het fonds beheren.

Het plan voor het fonds is uitgewerkt door de ondernemersorganisaties City Centrum Arnhem, Ondernemers Kontakt Arnhem, Woonboulevard Arnhem, VNO-NCW, MKB en Koninklijke Horeca Nederland Arnhem. Zij zijn daarbij ondersteund door de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en de gemeente Arnhem. De instelling van een Ondernemersfonds staat in het coalitieakkoord voor deze bestuursperiode en heeft een lange voorbereidingstijd gehad.

Wethouder Cees Jansen van Economische Zaken: “Het Ondernemersfonds kómt er, daar ben ik blij om. Met de ondernemersorganisaties heb ik goed overleg gevoerd; dit is het resultaat, waar we achterstaan. Het fonds heeft als groot voordeel, dat activiteiten die van belang zijn voor alle ondernemers en de versterking van het Arnhemse vestigingsklimaat, ook door alle ondernemers gedragen en bekostigd worden – en niet langer alleen door de leden van ondernemersorganisaties. Het fonds komt niet in de plaats van uitgaven die de gemeente doet voor de uitvoering van gemeentelijke taken.”

Activiteiten
Alle projecten en activiteiten van (collectieve) ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage of zelfs volledige financiering uit het Ondernemersfonds. Het kan gaan om promotie en marketing, de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve bedrijfsactiviteiten bijvoorbeeld op het gebied van distributie en duurzaam vervoer, of verbetering van aanzien en inrichting van bedrijventerreinen.

Binnenstadsmanagement
De financiering van de Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) gaat ook deel uitmaken van het fonds. SBA organiseert veel activiteiten voor sfeerverbetering en promotie van de binnenstad. Het binnenstadsmanagement wordt tot en met 2010 ondersteund met blijvende en eenmalige bijdragen van gemeente en ondernemers, opgeteld ca. 325.000 euro per jaar. De inkomsten van SBA zijn achtergebleven bij de algemene kostenstijging. Om het binnenstadsmanagement financieel op orde te brengen en te houden, is er vanaf 2011 – naast een blijvende gemeentelijke bijdrage van 64.000 euro per jaar – 350.000 euro per jaar nodig.

In totaal zou er dan 615.000 euro per jaar nodig zijn: 350.000 voor de Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem, 65.000 voor OKA Services en 200.000 euro voor (andere) activiteiten en projecten die worden bekostigd uit het Ondernemersfonds Arnhem. Dat zou betekenen, dat de eigenaar van een bedrijfspand of ander pand (geen woning) die nu twee tientjes per jaar extra OZB betaalt voor het Ondernemersfonds, zes tientjes extra gaat betalen. SOFA zal tevoren aangeven, wat zij ziet als de gewenste omvang van het fonds. In de loop van dit jaar zal een besluit worden genomen over de verdere financiering van het Ondernemersfonds vanaf 2011.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Ondernemersfonds Arnhem in 2010 van start"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*