Wie wordt de Nachtburgemeester van Arnhem?

jules deelder

In mijn tijd als horecaondernemer kwam Jules Deelder regelmatig in mijn café. Meestal om jazz te draaien, maar ook om een praatje te maken en gin-tonic te drinken. We gingen daarbij vaak tot diep in de nacht door, wat natuurlijk niet vreemd is. Jules Deelder is namelijk de personificatie van het nachtleven. Hij belichaamt de poëzie van de nacht, de drank, de drugs en de jazz en is daarmee al jaren D√â nachtburgemeester van Rotterdam. Een onofficiële eretitel die enorm tot mijn verbeelding spreekt.

Ook Amsterdam heeft een nachtburgemeester. Sinds begin van dit jaar zwaait Isis van der Wel (ook bekend als DJ Isis of 100% Isis) de scepter over het Amsterdamse avond-en nachtleven. En hoewel Isis haar titel via een officiële verkiezing heeft verworven is ook zij de personificatie van de nacht. Met haar sexy house staat deze mooie nachtvlinder al jaren symbool voor meerdere generaties nachtbrakers. Ik vind het dan ook een grote eer dat ik DJ Isis heb weten te strikken voor een optreden op het FreeFall festival, dat tijdens de Arnhemse Koninginnedagfeesten (29 en 30 april) op het Gele Rijdersplein wordt gehouden.

Maar wat houdt het “nachtburgemeesterschap” eigenlijk precies in? En waarvoor heeft een stad een nachtburgemeester nodig? En waarom heeft Arnhem geen nachtburgemeester? De eerste twee van deze vragen zijn niet zo moeilijk te beantwoorden. Een nachtburgemeester is de vertegenwoordiger van het nachtleven en slaat bruggen tussen politiek, maatschappij en nachtleven. Deelder kreeg de titel al in de jaren 70 omdat hij met initiatieven kwam om de avond en nacht in de Maasstad een nieuwe impuls te geven. En Isis werd gekozen omdat ze zich onder andere inzet voor het aanstellen van een gemeenteambtenaar die zich fulltime met de nacht moet bezighouden. Eigenlijk kan je concluderen dat iedere stad die waarde hecht aan een bruisend nachtleven een voor deze titel representatieve nachtburgemeester nodig heeft. Dus ook Arnhem!

Juist Arnhem! Want hoewel er in Arnhem wel degelijk behoefte aan een bruisend nachtleven is, is het er ’s nachts meestal maar een saaie boel. Genoeg eer te behalen dus. Maar welke Arnhemmer is er geschikt voor deze functie?

Na lang nadenken kom ik niet verder dan Will Plooster (mister Rio aan de Rijn en voormalig boegbeeld van nachtcafé de Breton), Patricia Knijnenburg (voorzitter en woordvoerder van de Arnhemse nachtzaken), Emile Ratelband (BN-er en Arnhems horecaondernemer) en Jan Damen (voormalig exploitant van het oude “whatever gets you through the night” Luxor). Meer suggesties zijn welkom.

Via deze blog doe ik een oproep om samen de onofficiële “nachtburgemeester van Arnhem” te vinden. Het zou toch erg leuk zijn als op Koninginnenacht de nieuwe Arnhemse nachtburgemeester om 20 uur het startschot geeft voor het verjaardagsoptreden van DJ Isis, de Nachtburgemeester van Amsterdam.

Foto: Berry Asmuss

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Wie wordt de Nachtburgemeester van Arnhem?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*