Vitesse redt het vege lijf ondanks een 2-5-nederlaag

Vitesse heeft niet op eigen kracht een langer verblijf in de eredivisie veilig weten te stellen. In een heerlijke lentezon was Roda JC met 2-5 veel te sterk, maar omdat Sparta verloor van FC Utrecht werd de thuisclub onbereikbaar voor de Rotterdammers in de strijd om de nacompetitie te ontlopen. Het dramatische seizoen kreeg voor de Arnhemmers daarmee een passend slot.

De start van Vitesse voor het oog van ruim 17.000 toeschouwers leek helemaal nergens op. Binnen een kwartier stonden de gasten op 0-2 door twee treffers van Willem Janssen, maar een dubbele achterstand behoorde ook tot de mogelijkheden. De defensie was een gatenkaas, keer op keer, werd de bal achter de verdediging gelegd, waar vooral Gino Felixdaal een moeilijke middag beleefde. Na een half uur werd het zelfs 0-3 door Morten Skoubo en op die stand viel niets af te dingen. Vlak voor rust bracht Onur Kaya weer wat hoop terug op de tribunes door een vrije trap net onder de lat binnen te schieten: 1-3.

Nadat Vitesse op miraculeuze wijze binnen een minuut na de thee was ontsnapt aan een vierde goal, werd het zowaar weer een wedstrijd toen Alexander Büttner profiteerde van gestuntel in de Roda-defensie: 2-3. Vitesse zette aan, werd de bovenliggende partij, zonder dat echt grote kansen werden gecreeerd, maar moest op haar hoede zijn voor de snelle tegenstoten van Roda dat vaak met one-touch-voetbal dreigend kwam. Uit een makkelijk gegeven vrije trap kopte ex-Vitessenaar en publiekslieveling Mads Junker Roda van dichtbij naar 2-4. Het laatste vuur was daarmee in de harten van Vitesse gedoofd, reden voor Theo Bos om ook nog de jeugdspelers De Ruiter en Kodalak hun debuut te laten maken. Met een knappe boogbal bepaalde Mads Junker de uiteindelijke eindstand op 2-5.

Het publiek accepteerde de nederlaag gelaten, een verloren seizoen zit erop.