Eusebiustoren wordt nu dan toch eindelijk echt ingepakt

Na een vertraging van een aantal maanden is het nu dan toch echt zover. De voorbereidingen voor het inpakken van de Eusebiustoren zijn voor een belangrijk deel achter de rug. Dat betekent dat het inpakken van de kerk kan beginnen.

Vandaag gaat het bureau NederSign uit Duiven alle onderdelen voor het frame naar de verschillende niveaus van de toren vervoeren. Vrijdag 3 september komen abseilers in actie om het frame voor het steigerdoek op te bouwen. Vervolgens wordt het frame precies ingemeten zodat een zogenaamd ‘banenplan’ kan worden gemaakt voor het doek waarmee de kerk wordt ingepakt. Als alles volgens plan verloopt kan het doek, waarop een afbeelding van de kerk zelf preikt, in de loop van september worden opgehangen. Tot slot krijgt de ingepakte toren klokken in de vorm van wijzerplaten met daarachter een silhouet.

Het inpakken van een gebouw van deze omvang is in Nederland nog niet eerder uitgevoerd. Arnhem krijgt dus de primeur met 8000m2 doek. Het frame voor het doek wordt opgebouwd uit 1500 meter aluminium buizen, 750 afstandhouders en 1250 buizenklemmen.

Abseilers
Vrijdag 3 september komen de abseilers in actie. Professionele medewerkers van het bedrijf Rotterdam Rigging zijn ongeveer een week bezig om het buizen frame aan de steigers te monteren. De medewerkers van dit bedrijf zijn getraind om deskundig en veilig op (grote) hoogte te werken.

Inmeten
Na het bevestigen van het frame komt het inmeten aan de beurt. Dit is een precies werk, want op basis van deze metingen maakt bureau Diep uit Arnhem een ‘banenplan’ van hun ontwerp voor de steigerdoeken. NederSign maakt vervolgens prints van deze banen die in de loop van september tussen de frames komen te hangen. Afhankelijk van het verloop van alle werkzaamheden en de weersomstandigheden is de verwachting dat de toren eind september is ingepakt.

Klokken
Tot slot krijgt de toren ook weer een klok. Het worden wijzerplaten met daarachter een silhouet. Deze worden nu gemaakt en kunnen naar verwachting in oktober op de toren gemonteerd worden. Dan is de Eusebiustoren ‘klaar’ om de komende tien jaar een andere grote klus, namelijk de restauratie van de toren, te ondergaan.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Eusebiustoren wordt nu dan toch eindelijk echt ingepakt"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*