Dag van de Arnhemse geschiedenis

Vandaag even de kou en later ook de regen getrotseerd om een kijkje te nemen bij de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Als eerste maar even een kijkje genomen op de “historische boekenmarkt” die helaas uit welgeteld 2 kramen bestond‚Ķ.wel een paar leuke boeken gezien.

Onderweg in de stad komen we verschillende verhalenvertellers tegen in toepasselijke kledij, het ziet er erg professioneel uit. Een mooi verhaal dat ikzelf nog niet kende was dat Karel van Gelre samen met 12 mannen de stad heeft heroverd van de Oostenrijkers d.m.v. een slimme list. Met dolken tussen hun tanden springen ze in de ijskoude St. Jansbeek, daar waar hij de stad in stroomt. Ze breken door het onderaardse ijzeren hekwerk dat de stad beschermt en rennen de stad in, waarna er met hulp van burgers straatgevechten overwonnen worden. De Gelderse vlag wapperde weer in Arnhem!

Ooit begon de eerste handel van Arnhem aan de St. Jansbeek waar verschillende molens stonden, totdat Karel van Gelre besloot dat de Rijn richting de stad verlegd moest worden om zo een betere handelspositie te krijgen. Het verleggen van de Rijn werd betaald van belastingen van de Arnhemse burgers…

In het Historisch Museum bruist het van de activiteiten, wat erg prettig is met dit weer…leuke rondleidingen door jeugdige gidsen en een interessante rondleiding met als thema land en water.

Ik vind de dag van de Arnhemse Geschiedenis een geslaagd evenement, hulde aan de mensen die hun activiteit buiten hebben vandaag…. Op naar een vervolg!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Dag van de Arnhemse geschiedenis"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*