Vitesse verliest geflatteerd van FC Utrecht: 1-4

Wie zondagmiddag niet in de Gelredome is geweest, zou na een blik op het scorebord de indruk krijgen dat Vitesse een kansloze nederlaag heeft geleden tegen FC Utrecht, maar niets is minder waar. De thuisclub had verreweg het meeste balbezit, kreeg ook volop kansen, maar zag na 90 minuten dat FC Utrecht met 1-4 had gewonnen. Ik heb zelden zo’n rare wedstrijd gezien. Op de tribune had je geen moment het gevoel dat Utrecht de leiding had genomen en Vitesse zou gaan verliezen.

Toegegeven, Vitesse begon slecht, omdat de teruggekeerde Slobodan Rajkovic binnen 2 minuten de bal ongelukkig achter doelman Room prikte. Daarna was het in de eerste helft alleen maar Vitesse dat de bal had en de aanval zocht. Inzetten van Julian Jenner, Ismail Aisatti en Nemanja Matic, waren alle een prooi voor Michel Vorm, terwijl Lasse Nilsson eenmaal het zijnet vond en eenmaal hopeloos over schoot. Op slag van rust kwam FC Utrecht weer een keer in de buurt van het Arnhemse doel en het was direct raak. Dries Mertens maakte de 0-2, nadat hij de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten had gekregen.

Na de thee ging de wedstrijd verder, waar deze was opgehouden. Vitesse was de bovenliggende partij en zag Aisatti vanaf zestien meter buiten bereik van Vorm tegen de lat mikken. In de rebound kopte Nilsson over. Binnen een paar minuten was het vervolgens beslist. Vitesse nam op de helft van Utrecht een vrije trap veel te snel en gaf vervolgens ex-Vitessenaar Tim Cornelisse alle ruimte: 0-3. Niet veel later scoorde de sterke Jacob Mulenga zelfs 0-4, hoewel een andere oud-Vitesse-speler, Ricky van Wolfswinkel, duidelijk buitenspel liep. Kort daarop maakte Marcus Pedersen zijn debuut en hij mocht zelfs zijn eerste competitietreffer bijschrijven, omdat hij een schot van Dalibor Stevanovic van richting veranderde: 1-4.

Met nog een half uur te spelen, leek er nog wat mogelijk, maar bij Vitesse ontbeerde de kracht. Een heel merkwaardig duel. Vitesse blijft door dit resultaat op de zestiende plaats bivakkeren.