Arnhems Meisje verdient eigen boek

Weblog Arnhem-Direct draagt niet voor niets deze naam. Het gaat om een lokaal multimediaal platform, gemaakt vóór en dóór Arnhemmers. Alles wat maar enigszins van doen heeft met deze stad, is in principe nieuwswaardig. Om deze reden schuwt deze blogsite weinig of geen onderwerpen en wil – als het zo uitkomt – graag lokale initiatieven ondersteunen. Aan het initiatief Arnhems Meisje wordt – vanaf heden – regelmatig aandacht besteed.

Wat is een Arnhems Meisje?
Een Arnhems meisje is een vrouwelijk persoon die in Arnhem woont. Klopt als een bus, maar de benaming wordt door méér bedrijven en organisaties gebruikt. Zo voert het lokale, lekkere, krokante, besuikerde koekje deze naam. Trouwens, de bruidswinkel op de Jansbinnensingel gebruikt op internet de naam Arnhems Meisje. En wist u dat op de Markt een Grand-Café met de naam Arnhems Meisje huist? Het gaat bij hét Arnhems Meisje (let op: twee hoofdletters) noch over koekjes, bruidskleding of horeca, maar over de onderscheiding Arnhems Meisje.

Beeldje als hulde
Hét Arnhems Meisje gaat over het Arnhemse eerbetoon dat al sinds 1980 bestaat. De gemeente Arnhem verstrekt al dertig jaar een onderscheiding die luistert naar deze naam. Het is geen medaille maar een teer bronzen vrouwenbeeldje dat behalve aan lokale politici, vooral aan maatschappelijk betrokken Arnhemmers wordt gegeven. Een levensecht exemplaar siert de openbare ruimte op het Arnhemse Bolwerk.

Bezitters van Arnhems Meisje
De eerste jaren van haar bestaan was de onderscheiding méér relatiegeschenk dan respectabele hommage. Een beetje gemeenteambtenaar die zijn neus buiten de deur stak, schonk het beeldje als binnenkomertje. Dat is nu anders. Je moet echt iets voor de gemeenschap hebben gedaan, wil je ervoor in aanmerking komen. Het College van Burgemeester en Wethouders beslist er over.
Wist u bijvoorbeeld dat jazzgigant Pierre Courbois en schrijver Koos van Zomeren de trotse bezitters van het beeldje zijn? Zij kregen haar respectievelijk in 2000 en 2006. En in 1989 werd Introdans-balletdanseres Mitzy Pfeil met deze prijs geëerd. Politici ontvangen haar ook. PvdA-politicus Luuk Broer kreeg maar liefst twee keer het Arnhems Meisje. Hoe dat precies zit, kunt u straks allemaal lezen in het boek getiteld: [beeldig] Arnhems Meisje, in 30 jaar van relatiegeschenk tot officieel Arnhems eerbetoon.

Boeklogo
Nu het Arnhems Meisje 30 jaar bestaat wordt het tijd deze puur Arnhemse onderscheiding te boekstaven. Het boek onthult de hoed en de rand van dit prestigieuze eerbetoon. Wie was bijvoorbeeld de vader van het Arnhems Meisje en hoe luidt haar ontstaansgeschiedenis? Wist u bijvoorbeeld dat het allemaal in 1980 begon bij de Olympische Spelen voor Gehandicapten, de Paralympics? Afijn, behalve een uitvoerige gelauwerdenlijst zijn er in het boek ook interviews met bezitters van de prijs te lezen. En het allermooiste is dat lezers van deze blogsite – u dus – mogen meehelpen aan dit boek. Druk op het boeklogo van het Arnhems Meisje en u komt direct op de website www.hetarnhemsmeisje.nl Uw e-mail-reacties worden allemaal gebruikt!

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Arnhems Meisje verdient eigen boek"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*