Arnhems Meisje al acht jaar in bezit van Cees van den Bos

Cees van den Bos (59) verdient al een leven lang zijn sporen in het Arnhemse maar ook nationale vrijwilligerswerk. In 2002 voerde hij 25 jaar de scepter over de Arnhemse Vrijwilligerscentrale. Reden genoeg om van wethouder Joke Vlam een Arnhems Meisje te mogen ontvangen. De Stichting Vrijwilligerscentrale Arnhem heet trouwens niet meer zo. ‘De naam Vrijwillige Inzet Arnhem geeft de huidige stand van zaken beter weer’, aldus Van den Bos. ‘Vrijwillig jezelf inzetten heeft veel meer vormen dan op vaste tijden in georganiseerd verband afgesproken dingen doen.’

In haar toespraak roemde Vlam hem indertijd als één van de pioniers van het professionele vrijwilligerswerk. Zij prees hem voorts als drijvende kracht achter de Burgemeester Drijberprijs voor vrijwilligerswerk. Ook de Spekcheque en het Arnhemse Vrijwilligersgala komen uit zijn koker. Vlam benadrukte het belang van vrijwilligers voor de samenleving. Volgens haar zijn we zonder hun inzet nergens.

Ambassadeur
Cees van den Bos noemt zichzelf ambassadeur voor vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet. ‘Ik deel mijn kennis graag met anderen en maak hen enthousiast voor vrijwilligerswerk. Ik geef aan hoe vrijwilligerswerk iemand zelf, zijn organisatie en de samenleving kan verrijken.’ Van den Bos helpt organisaties en gemeenten hun visie over vrijwilligerswerk scherper neer te zetten en die in de praktijk te brengen. En dit alles met het doel de waarde van vrijwilligerswerk maximaal te benutten.

Proefschrift
Momenteel is hij naast zijn directeurschap druk doende met het schrijven van een dissertatie over de stand van het vrijwilligerswerk. Hij maakt daarbij een vergelijking tussen het vrijwilligerswerk hier en in andere landen. Dit promotieonderzoek – over de lokale ondersteuning van vrijwilligerswerk in Amerika, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Italië, Nederland en Noorwegen – is nu in een vergevorderd stadium. De (werk)titel van zijn proefschrift luidt: Using volunteer centers to build a civil society. Van den Bos bekent dat hij het schrijven van een proefschrift ook als een blijk van waardering en erkenning ziet. Net zoals hij met de toekenning van het Arnhems Meisje zeer verguld was.

Sculptuur
‘Mijn Arnhems Meisje kreeg thuis een mooie plek op een kast in de woonkamer. Ik houd van kunst en heb naast dit beeldje nóg een paar mooie sculpturen.’
Lees hier meer over het Arnhems Meisje of druk op de Arnhems Meisje-button op de Arnhem-Direct-site.

Foto: VIA

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Arnhems Meisje al acht jaar in bezit van Cees van den Bos"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*