Half miljoen subsidie voor samenwerkingsproject Gelderlander en Omroep Gelderland

Half miljoen subsidie voor samenwerkingsproject Gelderlander en Omroep GelderlandTerwijl iedereen roept dat de oude media dood is en de uitgevers steen en been klagen over oneerlijke concurrentie van de publieke omroepen, was het gisteren toch weer een feestje voor onze collega’s van de Gelderlander.

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft de subsidiebedragen vastgesteld die na de tweede aanvraagronde uitgekeerd worden in het kader van de Tijdelijke subsidieregeling Persinnovatie. Het gaat om 21 projecten waaraan een totaalbedrag van 2.944.593 euro wordt uitgekeerd. Daarbij hebben elf aanvragen betrekking op lokale en regionale activiteiten. En wat blijkt, een samenwerkingsverband tussen dagblad De Gelderlander en Omroep Gelderland heeft een subsidie binnengeharkt van maar liefst een half miljoen euro voor een project om de interactieve nieuwsvoorziening te stimuleren en de betrokkenheid van burgers te vergroten. Zoiets als Arnhem Direct dus maar dan op grotere schaal in Gelderland.

De Gelderlander en Omroep Gelderland formeren daartoe gezamenlijk een interactieve redactie, die in de regio crossmediale burgerjournalistieke producties gaat verzorgen. Deze mobiele redactie betrekt burgers bij de selectie en productie van nieuwsonderwerpen. De producties vinden in tekst, (bewegend) beeld en geluid hun weg naar krant, websites, radio & tv.

Het project wordt begeleid door een onderzoeksteam van de sectie Communicatie-wetenschap van de Radboud Universiteit Nijmegen. Op het terrein van de journalistiek zijn in dit project bijzondere elementen te onderkennen. Allereerst is dat het verschijnsel van een mobiele redactie, waarbij het publiek via de beide websites en sociale netwerken uitgenodigd wordt onderwerpen aan te dragen die journalistieke aandacht behoeven en die ter plaatse behandeld worden. Betrokkenen en belangstellenden worden daarbij uitgenodigd een inhoudelijke bijdrage te leveren. Tevens worden daarbij social media ingezet om de discussie te verbreden en te verdiepen. Na afloop vindt het geheel zijn weerslag in gezamenlijke producties van De Gelderlander en Omroep Gelderland in de krant en op radio, televisie en internet.

Het project kent daarbij drie innovatieve aspecten: a) de rol van de burger bij de nieuwsselectie, de garing en duiding, b) de betekenis daarvan voor de lokale democratie en c) de beoogde samenwerking tussen pers en publieke omroep.

Interessant project dat we vanuit Arnhem Direct uiteraard kritisch zullen volgen. Want voor 476.500 euro moet je toch aardig wat burgers weten te mobiliseren!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Half miljoen subsidie voor samenwerkingsproject Gelderlander en Omroep Gelderland"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*