Kom proeven bij de Smaakmakers van Presikhaaf!

IMG_2976
Smaakmakersbijeenkomst in Locatie Spatie – Foto: Ruben Janssen

Zaterdag 10 september a.s. kun je tijdens de Parkmanifestatie in Park Presikhaaf proeven van wat de Smaakmakers in Presikhaaf je te bieden hebben. De Smaakmakers zijn bewoners, professionals, oud en jong, een hele gemêleerde groep mensen die van nature bijdragen aan een Gezonde Wijk. Gewoon, omdat zij dit belangrijk vinden. Zij zijn begin dit jaar aan de slag gegaan met het experiment Gezonde Wijk.

Een Gezonde Wijk is een Gezellige Wijk! Gezondheid nodigt uit te participeren. De groep mensen die hieraan bijdraagt is dan ook vele malen breder dan professionals op het gebied van gezondheid en welzijn. Het experiment Gezonde Wijk is ook het initiatief van de bewoners van Presikhaaf. Gezonde Wijk blijkt veel breder te zijn dan alleen maar gezondheid, gezonde voeding en bewegen. Gezondheid is óók: een goede ontmoetingsruimte, openbaar groen, elkaar aanspreken, sport en spel, diversiteit in leeftijd / stijl / cultuur, het ‘wij-gevoel’ én cultuur en educatie.

Proef!
Tijdens de Parkmanifestatie op zaterdag 10 september kun je kennismaken met de Smaakmakers van het eerste uur en worden verschillende aspecten van een Gezonde Wijk belicht. Met een letterlijke rode draad door het park die mensen verbindt en uitdaagt, worden de verschillende onderdelen van het programma met elkaar verbonden.

Een voorproefje van het programma: bij de medewerkers van Resto Van Harte kun je letterlijk proeven, de medewerkers van de bibliotheek organiseren een quiz. Er fietst een waarzegzuster door het park en gedurende de hele dag wordt er onder de bezielende leiding van het echtpaar Bloemendaal vraag & aanbod van de bezoekers bij elkaar gebracht.

Als klap op de vuurpijl brengen de Smaakmakers een eigen krant uit die in een oplage van 10.000 wordt verspreidt door de wijk. Met hierin artikelen v√°n en óver de Smaakmakers, bijzondere wensen en d√°t, wat er eigenlijk nodig is voor een Gezonde Wijk. De wethouder Henk Kok (Zorg, Welzijn en Wijkaanpak) schreef het voorwoord.

De Smaakmakers zien er naar uit je te ontmoeten tijdens de Parkmanifestatie op zaterdag 10 september a.s. tussen 14.00 en 20.00 uur.

Landelijke bekendheid
Het experiment Gezonde Wijk in Arnhem Presikhaaf blijft niet onopgemerkt. De onorthodoxe aanpak waarbij de inzet van een groep bewoners én professionals centraal staat wordt geroemd om haar succesvolle impact op de wijk. De mensen zijn enthousiast en ‘worden meegenomen in een flow van eigenaarschap’ aldus een bestuurder op de Grande Finale van het experiment op 7 juli 2011.

De aanpak van Arnhem is door de Vereniging Nederlandse Gemeenten op haar website genoemd, er zijn inmiddels verschillende lezingen over gegeven voor het landelijk team Gezonde Wijk en de gemeenten Utrecht en Rotterdam. In het magazine MMNieuws (oktobernummer) wordt de aanpak genoemd als voorbeeld over het inrichten van een nieuwe waardevolle oude dag. Daarnaast is het experiment opgenomen in een beleidsnota over Gezondheid van het ministerie van VWS.

Het is een nieuwe manier van ondernemen waarbij maatschappelijke vraagstukken worden aangevlogen en waarbij er een grote meerwaarde ontstaat. Met name de gelijkwaardige samenwerking tussen professionals en bewoners in het creëren van toegevoegde waarde is hierin onderscheidend. Bijkomend voordeel is dat deze manier van werken op termijn leidt tot een kostenbesparing. Samenwerking, ontschotting van verschillende diensten en organisaties en het verzinnen van integrale oplossingen zijn hier goede voorbeelden van.

IMG_0688-2
De initiatiefnemers van experiment Gezonde Wijk nemen de resultaten in ontvangst

Resultaten en informatie
In juli zijn de resultaten van het experiment Gezonde Wijk gepresenteerd tijdens de Grande Finale bij F.C. Presikhaaf. Het rapport is open source en is hier te downloaden (PDF). Gedurende het experiment Gezonde Wijk Presikhaaf zijn er drie digitale magazines gemaakt met daarin verhalen over het experiment en portretten van Smaakmakers (nr. 1, nr. 2, nr. 3).

Ben je ook een Smaakmaker of kén je er één? Heb je een bijzondere wens of draag je graag bij aan de wens van anderen? Dan kun je per mail contact opnemen. De Smaakmakers organiseren bijeenkomsten en je kunt ook op andere wijze participeren.

Initiatiefnemers
Het experiment is een initiatief van het Rijk, de gemeente Arnhem, de GGD/VGGM, IrisZorg, STMG, SWOA, Indigo, het Sportbedrijf èn iedereen die wil wonen en werken in een Gezonde Wijk.

Het is ontwikkeld naar een idee van Noor Bongers en ondergetekende en geheel in co-creatie met de opdrachtgevers Ed Van Dael en Barbara Willaert (gemeente Arnhem) én Alice Somer (GGD/VGGM) vormgegeven.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Kom proeven bij de Smaakmakers van Presikhaaf!"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*