Oud-AKU-hoofdkantoor in Arnhem is nu rijksmonument

Hoe de fa√ßade van het voormalig hoofdkantoor AKU/gebouw “De Grote Enk” oogt weet iedere Arnhemmer. Daarom vandaag de achterkant-van-de-voorkant uit het jaar 1957. Wat de meesten niet meer weten is dat de bouw van het AKU-kantoor in twee fasen geschiedde.

De directievleugel, evenwijdig gelegen aan de Velperweg, was in 1956 grotendeels gereed. De achtervleugel voor de administratieve diensten werd voltooid in 1960. Deze foto laat dus een onafgebouwd AKU-hoofdkantoor zien. De AKU-directie verhuisde later naar Amsterdam maar de oude hoofdvestiging werd in 2006 gerenoveerd tot appartementencomplex. Het gebouw is nu een rijksmonument.

Dat het echt om een foto uit de jaren vijftig van de vorige eeuw gaat bewijst hier het autootje op de Tivolilaan. Het gaat om een dwergauto van het merk Goggomobil, dat sinds 1955 op de markt was. Dwergauto’s – zoals ook de overdekte badkuip op drie wielen Messerschmitt – voorzagen weliswaar in een behoefte naar vervoer in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, maar met de toenemende welvaart en de opkomst van kleine, betaalbare auto’s als de Volkswagen Kever en Fiat 500 en -600 kwamen echte auto’s binnen het bereik van de consument.

Genoeg over auto’s; het gaat hier tenslotte om kopij over het Arnhem-van-weleer. Het oude AKU-kantoor van architect H.T. Zwiers is een zuiver voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. De gebouwen achter de kolossale voorgevel, waaronder een bedrijfskantine met Verlof A (zwak alcoholische dranken) sneuvelden waarschijnlijk voor de bouw van de achtervleugel.

Op de foto is tevens de karakteristieke villa Mon Repos zichtbaar op de hoek van de Velperweg met de Raapopseweg. Deze werd omstreeks 1978 gesloopt en vervangen door een modern schoolgebouw van de Arnhemse architect Vincent Bijl. In 2006 werd ook dat gebouw – luisterend naar de naam Klein Duimpje – omver gehaald.

Nu staat er een klein appartementencomplex dat tevens onderdak biedt aan het Gezondheidscentrum Velperweg. Op de andere hoek Velperweg/Raapopseweg stond Villa De Raaphorst uit 1890. Na de Tweede Wereldoorlog was het Gemeentelijke Energiebedrijf er gehuisvest.

In de jaren zestig van de afgelopen eeuw werd het pand gesloopt en vervangen door een groot kantoorpand. Daar verkoopt het mondiaal opererende farmaceutische bedrijf Novartis Pharma zijn “pillen en poeders”.

Beeld: Foto achterkant van voorpui AKU-hoofdkantoor, Gelders Archief, 1957

Panoramafoto Velperweg, Gelders Archief, 1966. Villa Mon Repos staat nog naast het torentje Klein Duimpje.

Dit gebouw viel in het niet ten opzichte van de giganten AKU Kernheim researchgebouw (1963) en Postgiro (1967), vandaar deze naam. De gebouwen op de hoek Tivolilaan/Velperweg (rechtsmidden) zijn alle gesloopt om plaats te maken voor het hoofdkantoor van de Japanse vezelfabrikant Teijin.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

1 reactieop"Oud-AKU-hoofdkantoor in Arnhem is nu rijksmonument"

  1. Goedenavond,

    Leuk artikel! De auto is echter geen Goggomobiel maar een Heinkel Kabine, geproduceerd tussen 1956 en 1958.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*