Arnhem in Europa – Europa in Arnhem

Wat verbindt Europa met Arnhem en wat heeft Arnhem Europa te bieden? Dat is wat in het Open Monumentenweekend van 2018 centraal staat. Zet het maar alvast in uw agenda: in het tweede weekend van september, van 7 t/m 9 september, vinden de Open Monumentendagen plaats. Ook dit jaar hebben we in Arnhem een mooi programma samengesteld rond het landelijke thema In Europa.

De wegen die Arnhem met Europa verbinden zijn hierbij de leidraad. De Rijn verbindt ons op een belangrijke manier met de rest van Europa en bracht al eeuwenlang onder meer (bouw)materialen en ambachtslieden naar Arnhem. Maar ook via handelswegen, bruggen en spoorlijnen bereikten en bereiken veel invloeden onze stad: kunst- en architectuurstijlen, religieuze stromingen, reizigers en immigranten.

Op haar beurt wist en weet Arnhem haar stempel te drukken op culturen en regio’s elders in Europa. Denk daarbij aan grote Arnhemse industrieën zoals AKU /AKZO en bedrijven zoals PEJA, en de Arnhemse School (kunststroming) of de Arnhemse mode. Een prachtige manier om verhoudingen binnen Europa in beeld te brengen zijn landkaarten. Arnhem beschikt over een unieke collectie kaarten en atlassen. Eén daarvan is de Atlas van Blaeu, die zorgvuldig wordt bewaard in het Erfgoedcentrum in Rozet.

Ook de vrijwel heel Europa omvattende Tweede Wereldoorlog heeft een grote impact gehad op Arnhem en dat is op verschillende plekken nog goed te zien. En per slot hebben Arnhemse burgers ook te maken met Europese wet- en regelgeving: hoe staan zij tegenover de Europese unie?

Hoe Arnhems ben je en hoe Europees wil jij je voelen?

Reacties