De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft voor 2018 €432.450,- ter beschikking gesteld aan de gemeente Arnhem voor de aanpak van jihadisme. De gemeenteraad besloot vorige week deze middelen toe te voegen aan het programma veiligheid. Deze portefeuille valt onder onze burgemeester Ahmed Marcouch. In het ‘Uitvoeringsplan Aanpak radicalisering Arnhem 2018’ is verwoord hoe dit geld ingezet zal gaan worden.
IS-terugkeerder grootste zorg
In dit rapport geeft dhr. Marcouch aan dat de terugkeerder uit het IS-strijdtoneel de grootste zorg is. ‘De terugkeerders van nu zijn niet meer de uitreizigers van toen die vol spijt terug wilden toen zij zagen wat bij IS gaande was. De terugkeerders van nu zijn getraind in wapengebruik, hebben gevochten en zijn mentaal gehard, en zijn opgevoed als strijders. Recente terreuraanslagen zoals die in Parijs en Brussel zijn dan ook in gang gezet door terugkeerders.’
Yildirim Usta: jihadisme moet keihard aangepakt worden
Later die avond sprak ik met burgemeester Marcouch waarbij hij aangaf dat jihadisme en radicalisering al langere tijd belangrijke onderwerpen zijn in Arnhem waar we meerdere malen te maken hebben gehad met jongeren die uitreisden naar Syrië. Ook vandaag de dag ziet de burgemeester jongeren waar alertheid en waakzaamheid bij geboden is omdat ze aan het radicaliseren zijn. Hij gaat het geld aanwenden om deze individuen samen met politie en justitie op de huid te zitten. Ook wil hij investeren in jongeren die nog niet dusdanig geradicaliseerd zijn maar wel een gevaar kunnen worden. ‘Door opvoeders aan te spreken en activiteiten te ontplooien binnen het onderwijs. Maar ook samen met de islamitische gemeenschap. Zij zien deze jongeren vaak eerder en sneller, ook zij hebben een verantwoordelijkheid.’ Yildirim Usta, raadslid Denk/Verenigd Arnhem, vertelt dat hij Syrië-gangers en jihadisme een belangrijk fenomeen vindt wat keihard aangepakt moet worden en waar voldoende middelen voor moeten zijn.