Arnhem Voorbij 2013: Bob Roelofs

{

Een jaar dat in januari nog zo lang leek, is weer omgevlogen. Maar de sporen die het heeft achtergelaten zijn nog vers. Arnhem heeft in 2013 in ieder geval haar eerste echte referendum achter de rug. Op 15 mei konden de Arnhemmers zich uitspreken over wel of geen kunstencluster. Cijfers liegen niet: een opkomstpercentage van 17,7% waarvan 85,4% tegen en 14,6% voor was. Het is ook een feit dat de drempel van 30% niet werd gehaald en dus verklaarde de raad het referendum ongeldig. Voorafgaande aan het referendum raakte ik weer onder de indruk van de vele Arnhemmers die spontaan hun diensten aanboden voor het verspreiden van flyers en pamfletten in de eigen buurt. Ook hartverwarmend waren de ingezonden brieven en adhesieverklaringen toen we niet in de tuin van het Museum onze campagne ‘HOU M TEGEN’ mochten starten.

Voor Arnhemse begrippen was de actiebereidheid groot, zeker ook toen na de ondersteuning (3311) via de mail op ‘Arnhemwilookgeenkunstencluster’ dit een vervolg kreeg door 891 Arnhemmers die persoonlijk hun handtekening voor het houden van een referendum kwamen zetten in het Stadhuis/Loket Zuid. Als initiatiefnemer wist ik natuurlijk dat ik ook genoeg weerstand zou ondervinden. Het blijft echter altijd lastig als je wordt neergezet als volksmenner of ‘Arnhem wil nixer’. Maar ja, wanneer je je nek uitsteekt hoort dit er dus -blijkbaar- ook bij. Ik heb in 2013 weer veel geleerd van en over de (Arnhemse) politiek.

Halverwege het jaar gebeurde ook in ons gezin het onvermijdelijke. Dochterlief ging op kamers en het proces van loslaten werd nu echt op de proef gesteld. De tijd van veel minder vragen, nog meer luisteren, niet of nauwelijks oordelen en vooral de gezamenlijke momenten koesteren, brak aan. Ik ben onder de indruk hoe zij zich een weg baant door het studentenleven en door extra te werken bij de supermarkt meer geld in het laatje probeert te krijgen. ”Want alles is toch zo duur, pap”. Terugdenkend aan mijn studententijd moet ik concluderen dat ‘studeren’ tegenwoordig veel zwaarder is.

Onder de indruk was ik ook toen ik begin december de banieren van ArnhemTop2000 op vele plekken in Arnhem zag wapperen. Alles begint met een idee en wat kom je daardoor veel energieke mensen, zoals Marieke van Kessel van Uit in Arnhem en Kees Toering van Radio 2 tegen. Hoe bijzonder is het ook om te ervaren dat Arnhemse iconen als Hank the Knife & Jets en Erik Mesie spontaan in de Mediamarkt op 6 december voor speciale Top 2000 momenten zorgden!

Het jaar eindigde ook spannend, we boden ons huis na 13 jaar te koop aan. Is de markt onder de indruk van de gevraagde prijs en de smaakvolle inrichting? En raken wij dan ook weer onder de indruk van een nieuw onderkomen ergens in het mooie Arnhem?

2014, kom maar op!

Foto: Paul Clappers

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem Voorbij 2013: Bob Roelofs"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*