‘Arnhemse BSO brengt veiligheid kinderen in gevaar’

De Apeldoornse onderneming Vastplan BV heeft in Arnhem meerdere kinderopvangcentra die de afgelopen jaren diverse keren negatief in het nieuws kwamen omdat er bij inspectie geconstateerd werd dat zaken niet in orde waren. Afgelopen maand bracht de VGGM naar buiten dat het ditmaal de locatie BSOsport aan de Drielsedijk is die niet aan de voorwaarden voldoet. Reden voor de PVV om hier mondelinge vragen over te stellen aan de wethouder in de Arnhemse gemeenteraad.

pedagogisch onverantwoord

Alleen al in 2016 heeft de gemeente Arnhem 31 dwangsommen, 3 boetes en 21 waarschuwingen uitgedeeld aan zeven verschillende kinderopvangcentra van Vastplan BV. Deze hadden onder andere betrekking op de aanwezigheid van te weinig leiders, huisvesting die niet aan de eisen voldeed en het laten werken van leiders zonder verklaring omtrent gedrag. Op dit moment wordt de situatie bij de locatie BSOsport pedagogisch onverantwoord genoemd. Tijdens de inspectie bleek onder meer dat de enige aanwezige leidster niet over een EHBO-diploma beschikt. Ze verloor de kinderen zelfs even uit het oog.

Politiek verslaggever Huibert Veth sprak met fractievoorzitter Coen Verheij (PVV) die van wethouder Hans de Vroome (D66) wilde weten wat hij hieraan gaat doen.

‘wat mij betreft wordt er een ultimatum gesteld’

Verheij: ‘De door de VGGM geconstateerde misstanden brengen de veiligheid van de kinderen in gevaar. Ik heb gelezen dat er een leidster alleen voor de groep gezet is op haar derde werkdag. Ze verloor de kinderen voor wel vijf minuten uit het oog. Ik maak me ernstige zorgen over de uitbater van deze BSO’s want die gaat herhaaldelijk de fout in. Er moeten nu echte maatregelen genomen gaan worden, anders lijkt het erop dat deze man een vrijbrief heeft om te kunnen onderpresteren met de opvang van kinderen. De wethouder wil niet eens aangeven binnen welke termijn hij welke maatregel wil gaan nemen. Hij verschuilt zich achter het VGGM. Ik denk dat hij zelf ook de bevoegdheid heeft om harde maatregelen te nemen en ik heb het idee dat hij dat wil nalaten. Wat mij betreft wordt er een ultimatum gesteld; als deze ondernemer binnen een week dit opvangcentrum niet op orde heeft, gaan we het sluiten. En bij een volgende negatieve inspectie kom je op de zwarte lijst en heb je in Arnhem niks meer te zoeken met kinderopvangcentra.’

Dit is een productie van RTV Arnhem.

Reacties