Arnhemse bushaltes krijgen gratis wifi – hotspots

Eén van de tophaltes, Willemsplein (Gemeente Arnhem, Rinus Baak): op de foto's is goed te zien dat de OV-chip automaat en de wifi-hotspot via de bovenkant stroom krijgt van de bovenleiding van de trolley
Vier Arnhemse bushaltes hebben vanaf juli een gratis wifi hotspot. En OV chipautomaten waar reizigers kunnen opladen, hun saldo kunnen checken of een abonnement kunnen afhalen. Deze voorzieningen krijgen stroom van het trolleynetwerk. Connexxion wil steeds meer van deze ’tophaltes’ realiseren in heel zijn concessiegebied. Arnhem heeft de primeur. De gemeente Arnhem zorgt ervoor dat veel haltes voorzien zijn van verlichting, zitplaatsen, fietsenstallingen en afvalbakken.

Meer comfort

De OV-chipautomaten en wifi-hotspots maken deel uit van een breed pakket aan maatregelen dat de busreiziger meer comfort geeft. Vanzelfsprekend hebben de meeste haltes basisvoorzieningen als voldoende verlichting, een abri, zitplaatsen en een afvalbak. Bushaltes die veel door fietsers worden gebuikt, hebben (overdekte) fietsenstallingen en voldoende zitplaatsen gekregen. Bijna alle bushaltes zijn toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Enkele jaren geleden introduceerde Connexxion ook al gratis wifi in de bus. Later dit jaar worden alle bushaltes aangepast, met nieuwe, duidelijkere haltevertrekstaten en plattegrondkaarten.

Stroom van het eigen trolleynet

Hans Aldenkamp van Connexxion: ‘Het trolleynet heeft veel meer te bieden dan alleen stroom voor de trolleybussen. Vorig jaar namen we bijvoorbeeld twee laadpunten voor elektrische auto’s in gebruik, die gevoed werden met de remenergie van trolleybussen. Ook investeren we in trolleybussen die deze remenergie in batterijen in de bus zelf opslaan.”

De Arnhemse tophaltes zijn Willemsplein, Velperplein, Rijnstate en Kronenburg. Ook Nijmegen heeft een tophalte: Plein 1944. Nieuw is dat de haltevoorzieningen in Arnhem geen stroom krijgen uit het publieke stroomnet, maar van het eigen trolleynetwerk. Dat betekent dat de 600 volt gelijkspanning van het trolleynet bij deze tophaltes wordt omgevormd naar 230 volt wisselspanning. Connexxion is daardoor niet afhankelijk van het publieke stroomnet.

Gastvrije stad

Wethouder Mobiliteit Roeland van der Zee: “We willen dat Arnhem steeds beter bereikbaar wordt. Ook voor inwoners die met het openbaar vervoer reizen. Dan is deze extra service aan die reizigers een welkome service. Dat maakt de stad meer en meer gastvrij.”

Tegelijk met het aanleggen van de extra voorzieningen, is onder busreizigers gepeild wat zij bij een bushalte belangrijk vinden. De OV-chipautomaten en de gratis wifi wordt erg gewaardeerd. Reizigers geven aan mede hierdoor vaker de bus te zullen gebruiken. De verbeteringen zijn mogelijk gemaakt door financiering van de provincie Gelderland.

Reacties