Bijzondere duo-expositie in De Transformatie

Mirjam Groothedde (links) en Maria Strikkeling exposeren van 27 januari tot 21 februari in kunstfabriek De Transformatie

Kunstfabriek De Transformatie in Arnhem biedt de komende weken onderdak aan een bijzondere duo-expositie. Maria Strikkeling en Mirjam Groothedde tonen recent werk. Beide beeldend kunstenaars schuwen het experiment niet. De officiële opening is zondag 27 januari, de expositie duurt tot 21 februari.

Transformatie

Van PGEM, naar Gemeente en Volkshuisvesting: het voormalige P.G.E.M. complex (Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij) aan de Van Oldenbarneveldstraat en Broekstraat bestond uit een bedieningsgebouw (1927), een heftoren, fabriekswoningen met een toegangspoort, een magazijngebouw (1939) en een garage. De gebouwen zijn ontworpen door de huisarchitect van de P.G.E.M. was Hendrik Fels (1882-1963).

Begin jaren negentig heeft de Gemeente Arnhem dit complex omgebouwd en uitgebreid tot kantoren en werkplaatsen voor de gemeentelijke dienst Milieu en Openbare Werken. Sinds enkele jaren is het complex in bezit van Volkshuisvesting Arnhem en is het Magazijngebouw gerestaureerd naar ontwerp van K3 architectuur. Het centrale trappenhuis en de gevels zijn gerestaureerd en de kozijnen zijn geschilderd. Het gebouw heeft weer de uitstraling van 1929 en huisvest ateliers en studio’s.

Duo-expositie

De schilderijen en objecten van Maria Strikkeling en Mirjam Groothedde verschillen duidelijk van elkaar, maar vullen elkaar ook aan. Deze wisselwerking geeft de duo-expositie een bijzondere spanning. Mirjam Groothedde (Duiven) heeft een heel eigen stijl, die zich niet makkelijk in een hokje laat duwen. Ze werkt zowel abstract als figuratief, met een voorliefde voor grillige en kleurrijke vormen. Haar werk is soms heftig, dan weer juist heel ingetogen. Opvallend is het gebruik van barbies en gordijn- en kledingstoffen als schilderdoek.

Maria Strikkeling (Beuningen) hanteert een groot aantal technieken, waaronder mixed media. De meeste werken kenmerken zich door gebruik van diverse technieken en materialen. Haar schilderijen zijn veelal figuratief en laten ingetogen kleurgebruik zien. Haar grafisch werk is daarentegen vaak opvallend kleurrijk en sprankelend. Naast schilderijen maakt zij objecten en installaties.

Mirjam Groothedde exposeerde recent in het gemeentehuis van Duiven, Maria Strikkeling heeft exposities in het Molenhuis in Beuningen en het kerkje van Persingen op haar CV staan. Wie de duo-expositie in de boderuimte van De Transformatie wil zien, kan zondag 27 januari van 14.30 tot 17.00 uur naar de officiële opening komen.

De Transformatie is gevestigd aan de Van Oldenbarneveldtstraat 90 in Arnhem. In het gebouw is een groot aantal ateliers en studio’s gevestigd.

Reacties