Blurring: detailhandel mét horeca redmiddel binnenstad?

Foto: Harry Gerritsen

ARNHEM – Om de Arnhemse binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers heeft INretail aan de gemeente een document met adviezen gestuurd. INretail, een vereniging die opkomt voor de detailhandel in de ‘non food-sector’, stelt aan de gemeente voor om winkel- en horeca-aanbod met elkaar te combineren.

Een dergelijke functiemenging, in vakjargon ‘blurring’ genoemd, verhoogt volgens INretail de belevingswaarde van de binnenstad voor bezoekers. De waardering voor winkelen in combinatie met de mogelijkheid om tegelijkertijd een (niet-alcoholisch) drankje te gebruiken is volgens INretail bijzonder hoog. Tot nu toe is de combinatie van detailhandel en horeca slechts op een enkele locatie in de Arnhemse binnenstad te vinden.

Bij de gecombineerde bespreking van de detailhandelsvisie en de horecavisie afgelopen maandag in de gemeenteraad kwam ‘blurring’ ook aan de orde. Wethouder Ron K√∂nig (Economische Zaken) zag goede mogelijkheden voor functiemengingen. Het was wel zaak om ideeën daarvoor vooraf bij de gemeente te melden en de horeca-activiteit moet ondergeschikt blijven aan de detailhandelsactiviteit.

Dat de gemeente Arnhem de ideeën van INretail kennelijk omarmt, is voor die vereniging aanleiding om Arnhem te noemen als voorbeeld voor de rest van Nederland. Maar zoals INretail in haar document zelf betoogt, niet iedere combinatie van detailhandel en horeca is volgens de huidige wetgeving toegestaan. Het blijft daarom de vraag of ‘blurring’ hét redmiddel is voor de (Arnhemse) binnenstad.

Hoewel het schenken van alcoholische dranken niet is toegestaan, gaat de gemeente Arnhem hier niet actief op controleren, tenzij er klachten binnenkomen.

Lees het document van INretail via de volgende link: https://www.inretail.nl/Uploaded_files/Zelf/blurringpaper.cc1077.pdf

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Blurring: detailhandel mét horeca redmiddel binnenstad?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*