Busje komt zo…

Eind jaren tachtig zag het busstation voor de stadsbussen op het Arnhemse Stationsplein er zo uit. Vier vrouwen en één man wachten op busperron B op de trolleys naar Geitenkamp, Immerloo/Het Duifje of de dieselbus naar Velp-Zuid. De vrouw in het midden bekijkt hoeveel strippen zij nog op haar kaart heeft.

Hoe het (bus)station er toen uitzag is nu nog nauwelijks voor te stellen. Op de plek van de wachtenden rijden momenteel – schat ik – nog steeds de trolleys af en aan. Op de achtergrond is de klokkentoren van het nu pover ogende NS wederopbouwstation uit 1954 goed te zien. Hotel Bristol stond er nog en van het postkantoor op Stationsplein-West is eveneens een glimp te zien. Dat is overigens geen postkantoor meer, maar overleefde wél de Arnhem Centraal bouwwoede van eind twintigste en begin eenentwintigste eeuw.

Streekbussen

De zwart/wit foto is genomen vanaf het toenmalige postkantoor aan het plein. De keurig opgestelde dieselstreekbussen, de wachtgelegenheid en VAD-restauratie onderaan het spoortalud, doen bijna aandoenlijk aan. Het NS station, het oude stationspostkantoor (nu restaurant Goed. Proeven in Klarendal), de in 1997 gesloopte Westerkerk achter het VVV-kantoor, de Martinuskerk en Nillmij flat zijn eveneens duidelijk te zien.

Hoe het ook zij, deze foto kan nooit meer worden gemaakt. Hier staat nu nu het enorme, door architect Ben van Berkel ontworpen, complex Arnhem-Centraal. De zeventig meter hoge Rijn- en Parktoren vormen daarbij sinds 2005 markante herkenningspunten in de Arnhemse skyline.

Beeld: dia, Gemeente Vervoersbedrijf Arnhem, 1985-1990, fotograaf Gemeentearchief Arnhem, Gelders Archief

Fotograaf zwart/wit foto onbekend, Stationsplein-West, 1959, Gelders Archief nr. 1501-04 – 14637

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.