CDA-raadslid Ine van Burgsteden fietst voor hiv door Zuid-Afrika

Fractievoorzitter Ine van Burgsteden (CDA) fietste afgelopen week 10 dagen door Zuid-Afrika om geld in te zamelen voor Orange Babies. Deze Nederlandse organisatie zet zich in voor een hiv-vrije wereld.

iedere 16 seconden een hiv-besmetting

Organe Babies is in 1999 opgericht met als voornaamste doel zwangere vrouwen met hiv en hun baby’s in Afrika te helpen. De organisatie geeft aan steun te bieden aan kinderen die geïnfecteerd zijn met het virus of er direct mee te maken hebben. Dit doen ze onder andere in de vorm van het bieden van voorlichting en medische hulp en het bouwen van weeshuizen, kraamklinieken en opvanghuizen waar deze vrouwen en kinderen terecht kunnen. Hoe nodig dit nog steeds is, blijkt uit het feit dat er nog altijd elke 16 seconden iemand met hiv wordt besmet.

voor €100,- een hiv-vrij leven

Via diverse initiatieven kan er geld ingezameld worden om aan dit doel bij te dragen. Ine van Burgsteden deed dit door deel te nemen aan de ‘Grand Tour 2018’ waarbij ze 10 dagen lang 40 kilometer per dag door Zuid-Afrika fietste en aan verschillende projecten deelnam. De teller van haar actie staat momenteel op een kleine €5.000,- maar er kan nog tot 1 december gedoneerd worden via: actievoororangebabies.nl/nl/acties/313/ine-fietst-door-in-zuid-afrika/ Voor € 10,00 kunt u één kind twee weken lang twee maaltijden per dag geven (hiv medicatie slaat niet aan op lege maagjes). En voor € 100,00 kunt u een hiv-vrij leven bieden aan een baby.

‘hun trots heeft me heel erg geraakt’

Politiek verslaggever Huibert Veth sprak met Ine van Burgsteden. Ze vertelde het volgende over haar actie: “Wij hier in Nederland vinden het al vrij normaal dat je met hiv kunt leven en oud kunt worden. Dit is in Afrika zeker nog niet het geval. Ik heb maaltijden uitgedeeld op scholen. We hebben ook een project met grootmoeders meegemaakt, dit zijn echt wel stevige dames en wat zij zeggen gebeurt dan ook in die gemeenschap. Wat indruk maakt, is gewoon de enorme dankbaarheid die iedereen heeft voor het feit dat je aandacht voor ze hebt en je best doet om geld in te zamelen zodat ze weer verder kunnen. Het gaat er ook om dat ze zelf die projecten in stand houden. Het gebeurt vanuit de gemeenschap zelf. Het geeft ze een enorme trots om op die manier daaraan bij te dragen en dat heeft me wel heel erg geraakt.”

Reacties