De Wasplaats – een wasserette met een galerie [2]

Ontmoeting, koffie, vinyl, handgemaakt door wijkbewoners én kunst! Je vindt het allemaal in de Wasplaats. De wijkwasserette aan de Klarendalseweg, is een bewonersbedrijf met een sociale doelstelling. Er wordt was gedraaid voor grote en kleine klanten en er is een stomerij service punt, maar de Wasplaats is nog véél meer!

Winkeltje Oogst

Het WijkWerkPalet is hét bewonersinitiatief voor het ontwikkelen, verbinden en begeleiden van participatie activiteiten en leer/werk- en vrijwilligersprojecten. De Wasplaats is voortgevloeid uit de behoefte van het WijkWerkPalet om een eigen stek te hebben met daar onder een verdienmodel. Achter in het pand op Klarendalseweg 439 bevindt zich de wasserette, voorin is een andere energie: het winkeltje Oogst kreeg er na wat omzwervingen een permanente plek. Alle spulletjes die in het winkeltje te vinden zijn worden aangeleverd door creatieve bewoners uit de omgeving. De vaste vrijwilligers bewaken de kwaliteit van de producten en houden de administratie bij. Voor alle verkochte spullen komt weer een deel ten goede aan het winkeltje voor bijvoorbeeld PR doeleinden.

De Wasplaats goes arts – Jos

Vrijwilligster Jos Schouten is een dag in de week winkeljuf. Jos is al jaren actief in de Klarendal én creatief. Met haar breiclubje maakt ze eens per twee weken gebruik van de Wasplaats in de avonduren. Daarnaast heeft Jos jaren geleden (15!) twee maal een groepstentoonstelling georganiseerd met kunstenaars uit de wijk. Afgelopen september heeft zij velen van hen benaderd met de vraag of zij weer eens wilden exposeren; samen tijdens de jaarlijkse kunst- en cultuurmanifestatie Wijken voor Kunst die is voortgevloeid uit die groepstentoonstelling van vijftien jaar geleden. Het werk van de opgespoorde kunstenaars hangt nu aan de lange muur van de Wasplaats. Maar nog leuker: iedere maand komt er een nieuwe expositie van één van hen. Tot en met september 2018 is de galerie bezet; de Wasplaats goes arts!

Vijf dagen open

Bij binnenkomst in de Wasplaats tref je een koffietafel met kranten voor ontmoeting en kun je lekker ouderwets ook plaatjes draaien in de platenhoek. Op de Facebook pagina van de Waspaats staan regelmatig nieuwtjes. De Wasplaats als wasserette is behalve woensdag en zondag, alle dagen open vanaf 9.00u. Als de Wasplaats gesloten is, gebruiken andere bewoners de ruimte voor sociale doeleinden. Zo is er iedere woensdagochtend een bewonersinloop ‘Onderling’ met diverse activiteiten. De (biologische) koffie staat altijd klaar!

Tekst en beeld Zefanja Hoogers

Bewaren

Bewaren

Reacties