Edgar Davids solliciteert bij Vitesse. Een come-back in Oranje?

{title}

Met verbazing heb ik dinsdagavond 8 september laat op de avond op diverse websites (o.a. De Gelderlander) de berichten gelezen over het feit dat oud-international Edgar Davids zijn diensten heeft aangeboden bij Vitesse. Op Arnhem-direct doe ik regelmatig verslag van de wijze waarop ik de thuiswedstrijden in het Gelredome beleef. Gadegeslagen vanaf de Oost-tribune, waarvoor ik samen met mijn zoon, keurig een seizoenkaart heb. Ik bezoek nooit de persruimte om Vitessenaren te interviewen en heb niet de beschikking over (mobiele) nummers en/of een mogelijk lek naar de media.

In eerste instantie nam ik de berichtgeving over Edgar Davids dan ook voor kennisgeving aan, maar geprikkeld door een twitterbericht van @Gerjanne, om deze verbazing hardop uit te spreken op Arnhem-Direct, heeft me toch aan het denken gezet over wat nu de reden zou kunnen zijn. Ik vermoed overigens wel dat oud-Vitesse-speler Alfred Schreuder en zijn broer Dick (vriend van Davids en trainer van SDV Barneveld) een lijntje hebben uitgelegd. Waarom heeft Davids zichzelf aangeboden bij Vitesse? De opties op een rijtje:

Edgar Davids als de avatar van Karel Aalbers? Flauw, direct verworpen.

Financieel? Lijkt me onwaarschijnlijk, Davids zal zijn schaapjes op het droge hebben na succesjaren bij Ajax, AC Milan, Juventus, FC Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik heel even een parallel meende te zien met het laatste actieve jaar van Johan Cruijff, die op basis van een recette-verdeling in dienst trad bij aartsvijand Feyenoord en de club uit Rotterdam-Zuid in dat jaar (seizoen 1983-1984) en passant nog even de dubbel, landstitel en beker, bezorgde. Optie zou best kunnen, Davids zou het schamele aantal van 10.000 bezoekers toch moeten kunnen verhogen met zeg 5.000. Suggestie verworpen, dat zet voor hem geen zoden aan de dijk. Voor Vitesse denk ik wel, maar het gaat nu even om de reden waarom Davids naar Vitesse zou komen.

De gemiste kans van een afscheid in de schijnwerpers? Ik twijfel, een club die er alles aan doet, maar er nog steeds niet in slaagt het imago van FC Hollywood van zich af te werpen is daarvoor niet het meest geschikte podium.

Sportief? Een fitte Davids heeft voor Vitesse zonder twijfel een meerwaarde, hetgeen door Theo Bos tegenover Voetbal International ook al is aangegeven. De leegte die Sebastian Sansoni heeft achtergelaten voor het evenwicht op het middenveld blijkt in de eerste wedstrijden groter te zijn dan gedacht, maar ik kan me de motivatie vanuit Davids niet goed voor de geest halen.

De wereldtitel? De wereldtitel? Ja, de wereldtitel. Wellicht besmet door de nakende terugkeer van Edwin van der Sar en de wens van Ruud van Nistelrooy om hun carriere te bekronen met de wereldtitel tijdens het WK Voetbal van 2010 in Zuid-Afrika is die vonk misschien wel overgeslagen naar de ex-Ajacied. En zeg nu zelf, op het middenveld en in de aanval zit het wel snor bij Oranje, maar aan het niveau van de verdediging wordt meerdere malen hardop getwijfeld. De vaste linksback Giovanni van Bronckhorst loopt op zijn laatste benen, de tweede man voor die positie, Edson Braafheid zit vaker op de bank bij Bayern Munchen dan dat hij speelt. Die plek is bij Vitesse met Frank van der Struyk ook ondermaats ingevuld, dus dat zou mooi op elkaar aansluiten.

Wanneer Edgar Davids ook maar iets van zijn dynamiek als middenvelder weer in zichzelf naar boven kan halen, is hij de ideale man om in Oranje een man-meer-situatie op het middenveld te creeeren. Of zie ik luchtkastelen? Iemand enig idee?

Foto: Edgar Davids jucht na zijn treffer (2-1) tegen Joegoslavie op het WK 1998.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Edgar Davids solliciteert bij Vitesse. Een come-back in Oranje?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*