Een Gelderse wereldkampioen Zweefvliegen!!

 

Nog maar een maand of twee geleden werden op Terlet de Nationale Kampioenschappen Zweefvliegen gehouden; de weergoden waren de vliegers goed gezind en de wedstrijd, georganiseerd door de Gelderse Zweefvliegclub (GeZC) verliep boven verwachting. In alle 4 klassen waren er nationale kampioenen te eren. Op de foto (Arjan Vrieze) is te zien hoe de deelnemers laag over de (met bollen gemarkeerde) hoogspanning en de bomen op Terlet kwamen finishen.

Maar er is meer te bereiken dan Nederlands kampioen:

Sjoerd van Empelen (23), lid van de GeZC, werd deze week Wereldkampioen Junioren in de Standaardklasse

.

 

“Wat zegt dat nou helemaal?”
Sjoerd heeft deelgenomen aan de wedstrijden in Litouwen en vloog daar de opdrachten op acht wedstrijddagen gemiddeld net wat sneller dan de concurrentie. Dat betekent dat hij heel goed kan vliegen maar dat hij ook een strategie kan uitstippelen: daarvoor moet je inzicht hebben in het weer, optimaal gebruik maken van kansen, keuzes maken en stressbestendig zijn. Vergelijk het maar met de tactiek in een Giro of Tour….
Zie voor sfeerbeelden van de Nederlandse deelnemers: https://www.facebook.com/DutchJuniorGlidingTeam/

Sjoerd vloog op de PH-1510, een vliegtuig van de Gelderse Zweefvliegclub. Mooi ding, toch? Je hoeft dus niet zo rijk te zijn om wereldkampioen te worden; de GeZC bezit 12 vliegtuigen waarop door de leden gratis kan worden gevlogen. Het lidmaatschap kost voor een jaar zo’n € 800,- , jonger dan 21 en /of student krijgt korting.
En, gewoon als lid van de GeZC, kan ik nog melden dat Sjoerd ook heel actief is in de vereniging: hij regelt (uiteraard ook met een team) alle praktische zaken voor onze huiskamer/ briefingroom! Super toch , zo’n kampioen…

Meer weten over zweefvliegen bij de Gelderse Zweefvliegclub? Zie http://www.gezc.org/

 

Reacties