Elderveld heeft last van een mysterieuze bromtoon

De Arnhemse wijk Elderveld heeft last van een mysterieus brommend geluid waarvan de oorzaak vooralsnog onduidelijk is. Het is een laag brommend geluid dat acht tot tien seconden duurt en eindigt met een hoge toon. En soms met een tik. Zeker twintig keer op een dag. En soms dagen achter elkaar niet.

Op de Facebook-pagina van Elderveld melden meerdere wijkbewoners dat ze nu al zo’n twee maanden het lage bromgeluid horen. Niet regelmatig, en ook niet altijd. Maar het is er.
“Een erg lage frequentie en je krijg er koppijn van”, schrijft iemand. “Het lijkt van het kantorenpark te komen. Soms is het dagen weer weg.”

“Het is een heel nare toon die zich in je onderbewustzijn nestelt”, aldus een andere wijkbewoner.
“Het geluid is zacht, maar sterk aanwezig. Ik kan niet horen waar het geluid vandaan komt. Het gaat ook gewoon door de rolluiken heen”, meldt een ander.

Niet alle inwoners van Elderveld herkennen de klachten. “Ik hoor ook meerdere keren op de dag een vreemd geluid, maar als ik vraag aan mijn man wat het is, dan heeft hij het niet gehoord.”

De bron van het geluid is een raadsel. De glazenwasserslift, electriciteitskastjes, mollenvangers, een motor die een- en afslaat: verschillende mogelijkheden worden opgesomd. De exacte bron blijft echter een raadsel.

Elderveld is niet de eerste en enige plek in Nederland die te maken heeft met een brommend geluid. In Zutphen is er zelfs een belangengroep voor opgericht: Belangengroep Bromtoon Zutphen. Het geluid in Zutphen houdt de gemoederen al zes jaar bezig. De gemeente Zutphen heeft onderzoek gedaan naar de bromtoon, maar kan de bron niet vinden.

Het RIVM doet in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dit jaar zelfs een landelijk globaal verkennend onderzoek naar laagfrequent geluid om het probleem beter in kaart te brengen.

‘The Hum’ wordt het lage bromgeluid internationaal genoemd. De Engelstalige Wikipedia-pagina over The Hum meldt: De Hum is een fenomeendat te maken heeft met talrijke meldingen wereldwijd van een aanhoudende laagfrequente toon, die niet hoorbaar is voor alle mensen. Vaak wordt het geluid vergeleken met een stationair draaiende dieselmotor

Voor degenen die The Hum kunnen horen, kan het geluid zeer storend zijn. Het is gelinkt aan ten minste drie zelfmoorden in het Verenigd Koninkrijk.

Filmmakers Margriet Westerhof en Christa Moesker maakten een paar jaar geleden een documentaire over ‘De Brom’, waarin zij uitleggen wat laagfrequent geluid is en wat het met mensen doet.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Elderveld heeft last van een mysterieuze bromtoon"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*