Arnhem herleeft in oude ansichtkaarten

Verzamelaar Frans Brink uit Westervoort stelde samen met zijn broer Theo Brink – beiden geboren in Arnhem – een expositie samen van oude Arnhemse ansichtkaarten. De kaarten dateren van circa 1900 tot ongeveer de jaren zestig van de vorige eeuw. Aan bod komen vooral de wijken, buurten en straten rondom Park Sonsbeek.

Ook is er een terugblik op de eerste vijf edities van de internationale beeldententoonstelling in Park Sonsbeek. Om precies te zijn: de jaren 1949, 1952, 1955, 1958 en 1966. Deze unieke tentoonstelling is in Stadsvilla Sonsbeek op zondag 29 mei van 10.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis.

Gouden tijd
Het formaat van ansichtkaarten was tot het midden van de jaren zestig 9 bij 14 cm. Om
alle veranderingen in de tijd nog beter te kunnen zien zijn de ansichtkaarten voor deze expositie fors uitvergroot. In de huidige tijd verliest de ansichtkaart snel aan populariteit. Dat is jammer voor collectioneurs. Iedereen maakt nu zelf foto’s met zijn mobiele telefoon en stuurt de plaatjes vervolgens door.

De gouden tijd van de ansichtkaarten was tussen 1900 en 1920. In die periode gingen mensen de kaarten – soms in speciale albums – verzamelen. Frans Brink: ‘Mijn nieuwe aanwinsten van Arnhem krijg ik nu vooral via internet. Ik scoor niet alleen in Nederland maar steeds vaker ook in België, Duitsland en Amerika.

Eén van mijn laatste aanwinsten kwam zelfs uit Argentinië. De expositie is slechts een greep uit mijn kaartenverzameling. Zij roepen veelal herkenning op. De beste kaarten van mijn verzameling worden met name door collectioneurs interessant bevonden. Bij het grote publiek spreken zij minder tot de verbeelding.’

Als verwoed verzamelaar van ansichtkaarten van Arnhem stond Frans Brink ooit aan de wieg van de rubriek Groeten uit Arnhem in dagblad De Gelderlander. Ook verschenen vele ansichtkaarten uit zijn verzameling in talloze boeken over Arnhem.

Locatie
De expositie-van-slechts-één-dag is op misschien wel de mooiste locatie van Arnhem, namelijk Stadsvilla Sonsbeek. Op zondag 29 mei van 10.00 tot 18.00 uur bent u daar van harte welkom. De entree is gratis.

Beeld: Oude ansichtkaart van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Sonsbeek affiche

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Arnhem herleeft in oude ansichtkaarten"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*