Eusebiuskerk in 2019 dicht

De kerkzaal van de Eusebiuskerk bleek renovatie nodig te hebben, daarom sluit de kerk vanaf 1 april 2019 haar deuren. De toren blijft gelukkig wel te bezoeken. Maar hoe zit het dan met geplande evenementen, zoals het jaarlijkse 4 mei-concert?

Bouwwerkzaamheden

Volgend jaar wordt de kerkzaal van de Eusebiuskerk ingrijpend verbouwd. In februari start de bouw van de ondergrondse serviceruimte. Deze ruimte vervangt de uitbouw aan de noordzijde. Er komen twee entrees in de zijbeuken. In de kerkzaal komt vloerverwarming en de houten vloer wordt vervangen. Het praalgraaf van Karel van Gelre verhuist naar zijn oorspronkelijke plek in het koor. En de vaste tentoonstelling Verhalen uit de Eusebius krijgt een plek in de toren.

Doel is dat alle bouwwerkzaamheden rond de Eusebiuskerk afgerond zijn voor de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem in 2019. Om dit mogelijk te maken moet een groot aantal bouwwerkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd, waardoor de kerkzaal van 1 april tot 1 september niet toegankelijk is voor publiek.

Op tijd voor de 75-jarige editie van de Slag om Arnhem

Pas volgend jaar september de kerkzaal dus weer te bezoeken zijn. “Ja dat zal wel moeten,” zegt Sophie Schijf, interim-directeur. “Dan wordt het sluitstuk van de Slag om Arnhem herdacht.” Dit, Operatie Market Garden, wordt groots herdacht in regio Arnhem. De 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem kan dus gewoon weer plaatsvinden op de vaste locatie.

Totdat de deuren weer volledig geopend worden, zijn alle evenementen verplaatst of gecanceld. “Zodra we wisten dat deze renovatie er echt aan zat te komen, gingen we rond de tafel met de organisatoren.” Veel evenementen hebben elders onderdak kunnen vinden. “Tuurlijk zijn we ook de Arnhemse Stockdagen niet vergeten”, voegt Schijf toe. “Die hebben we gewoon naar november verplaatst. Eigenlijk missen we dus niet ontzettend veel.”

Eén grote bouwplaats

Tegen de Gelderlander vertelt bouwmeester Peter Koelewijn dat hij er blij mee is. “De kerk is straks één grote bouwplaats. Compleet met kranen en hoogwerkers. Het is fijn dat we niet steeds het werk hoeven neer te leggen vanwege een evenement. Al was ook ik in eerste instantie verrast door de sluiting. Ik dacht dat ik heel 2019 de tijd zou hebben voor een verbouwing in etappes.”

De totale kosten zullen boven de miljoen liggen, maar over een exact bedrag wil interim-directeur Schijf niet uitweiden. ‘Dan gaat het alleen nog maar daarover.’ Schijf wil zich juist richten op de renovatie en het in ere herstellen van de kerk.

Bronnen: RTV Arnhem en Eusebius.nl

Reacties