Gekken-house in Arnhem!

© Frits van Kempen

Blogger Paul van Kempen (1968) is een kid van de jaren 80. Daarna heeft hij het verdacht slecht bijgehouden naar eigen zeggen, of lijkt dat maar zo? Paul is daar naast autonoom muziekproducer. Of dat nou zulke goede muziek is, mag men zelf beoordelen… maar lees hier eerst rustig de blog:

Door Paul van Kempen

Ik geloof dat wat nu op nummer 1 staat in de hitlijsten, een artiest is genaamd Snelle. Was dat nou die hiphop-boy die ons flitsende zonnebrillen wilde verkopen of was dat weer een andere rapper? Ik weet het niet. Ik vind het ook niet zo bijster interessant; ik hoor wel eens wat flarden Nederhiphop langskomen als ik weer bij de kapper ben; daar draaien ze dat op een stevig volume, maar de vunzige teksten vliegen je om de oren. Het zal wel zo moeten. Met dat soort dingen kan ik dus nu niet meer meekomen. Dat laat ik voor wat het is.

Vinyl

Toen ik opgroeide in de jaren 80 begon house-muziek net te exploderen en kocht ik mijn eerste vinyl bij de diverse muziekzaakjes in Arnhem zoals Dance Drugstore, Attalos en De Waaghals. House had direct een slecht imago. Pillen vlogen je om de oren op feesten en de politie rukte keer op keer uit om de drugbendes die de discotheken infiltreerden op te pakken. Het was met recht een gekken-house. Ik bleef echter vinyl kopen bij Henny V. van Dance Drugstore. Henny was een spil als DJ van zowel ambient-house, 70s disco en oldskool house in de Arnhemse scene. Hij draaide veel ambient op grote megaraves in Gelderland en Duitsland. Anno nu is zijn eigen site een ietwat verloren teken van wat eens hype was.

Korenmarkt

Ik kwam eind jaren 80 af en toe in discotheek The Box die de betere house en obscure Belgische New Beat (wie herinnert zich dat nog?) durfde te draaien. Na een half jaar gooide de eigenaar de doek in de ring en moest de DJ weer standaard Top 40 muziek draaien. Het was gewoonweg te heftig. Het publiek ging elke avond totaal uit de plaat; met of zonder het beruchte pilletje.

Van Tiësto naar Modekwartier

Nu is house een hele andere hoek opgegaan en hebben we Tiesto en Armin van Buuren; maar of we daar zo blij van worden? Zoals ik al zei: dat houd ik niet meer bij en volgens mij produceert Tiesto de meeste van zijn ‘platen’ helemaal niet zelf. Dat heb ik dan weer van horen zeggen, zoals je wel eens leest via Google. Dat soort artiesten ‘recyclet’ meestal hele popgenres met een hoog tempo. Het is ook niet gek dat in Arnhem allerlei winkeltjes oppoppen die terugkeren naar het tijdperk zonder internet zoals bijvoorbeeld ‘Arnhemse Meisjes Vinyl’ in Klarendal. Zij verkopen zonder schroom de elpee-pareltjes uit de jaren 80.

Wellicht een hang naar een tijd zonder voortdurende input van social media en ‘total connected with everybody’. Ik kan dat wel ergens begrijpen; want ik hoef die zonnebrillen van rapper Snelle ook helemaal niet. Hahaha!

Reacties