Gelders debat in Posttheater

Leden van Provinciale Staten en Gelderse jongeren van 15 tot 25 jaar gaan op dinsdag 15 mei 2018 met elkaar in het Posttheater, 19.00-21.00 in debat over Jong zijn in Gelderland. Ze debatteren over het nut van grote internationale sportevenementen in Gelderland, een gekozen commissaris van de Koning en Gelderland, dé wietprovincie van Nederland. Hoe wenselijk is dat? Kom en ga hierover in debat met Gelderse politici. De gespreksleiders zijn Frits Bloemberg en Angelique Kr√ºger.

De commissaris van de Koning moet gekozen worden

In de Grondwet staat dat de burgemeester en de commissaris van de Koning bij Koninklijk Besluit benoemd worden. Sinds januari 2018 geldt dit niet meer. Door deze wijziging vallen benoemingen onder de gewone wet. Koning Willem Alexander komt er niet meer aan te pas. Daardoor is de weg vrij voor een gekozen commissaris van de Koning of burgemeester. Wat wil jij? Vind jij dat burgers de commissaris van de Koning moeten kiezen? Of laat je dat toch liever aan de koning over? Want de koning hoort het laatste woord te hebben. Misschien vind je juist dat als er keuze is, mensen zich eerder interesseren voor iets. Hierdoor raken meer mensen betrokken bij de provincie Gelderland.

Jongeren sporten meer door grote sportevenementen

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel tijd je zittend doorbrengt? Bijvoorbeeld tijdens de lessen, bij het maken van huiswerk, of tijdens het gebruik van je smartphone. Provincie Gelderland vindt sport en bewegen nuttig en doet daarom een gooi naar het organiseren van grote sportevenementen in Gelderland. Zoals de G√≠ro in 2016 en in 2022 het WK damesvolleybal. Samen sport kijken is leuk en daarna wil je zelf ook aan de slag. Klopt dit? Krijg jij zin om te sporten als je je sportheld in actie ziet? Is sport niet zo jouw ding, ook dan ben je van harte welkom. Dit debat is óók voor minder sportieve types.

Gelderland, dé wietprovincie van Nederland

Dit herken je vast wel. Als iets niet mag, dan wil je het juist wél. De meeste leden van de Tweede Kamer vinden dat ook. Daarom zeiden ze ja tegen het idee om wietteelt niet meer te verbieden, maar toe te staan. Enkele Statenleden zijn het hiermee eens. Het liefst zouden ze Gelderland dé wietprovincie van Nederland maken. Zij zegen dat de provincie telers en universiteiten bij elkaar kan brengen en een belangrijke rol kan hebben in kennis over cannabis. Plus: het lost andere problemen mee op. Zo kunnen we lege gebouwen gebruiken voor wietteelt.

Andere Statenleden vinden dat wiet een drug is en verslavend. Ze vinden dat de overheid burgers moet beschermen tegen verkeerde dingen. Regelmatig gebruik tast het de hersenen aan. Huiswerk maken en werken lukt dan niet meer. Wat vind jij? Ben jij voor of tegen het legaliseren van wiet?

Het Posttheater: Rosendaalsestraat 27, 6824 CA ARNHEM, dinsdag 15 mei 2018, 19.00-21.00

 

 

Reacties