Gratis lunchconcert van Het Gelders Orkest

{

De meeste mensen kennen de Franse componist Ravel door de Bolero. Ooit heeft een Brits ijsdanspaar, Torvill and Dean, het ijsdansen op kunstzinnig niveau gebracht door op deze muziek een gepassioneerde uitvoering te geven. Je ziet dat hier op Youtube. Het geluid bij het filmpje is vreselijk, maar waarschijnlijk weet je meteen over welke muziek het gaat.

Maar Ravel is meer dan alleen de Bolero. Beroemd is hij ook door zijn pianomuziek en zijn pianoconcerten (dat zijn stukken voor piano en orkest). Een bijzonder concert is het pianoconcert voor de linkerhand. Dit stuk werd geschreven voor Paul Wittgenstein die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterhand was verloren. Er is nota bene van de man nog een muziekfragment op YouTube te vinden.

Deze week gaan we in Musis luisteren naar het pianoconcert in G. Ravel wilde indertijd zelf de pianosolopartij spelen in zijn beroemde pianoconcert in G op de première. Wegens zijn matige gezondheid en oververmoeidheid werd de pianopartij op de première verzorgd door de pianiste aan wie hij het pianoconcert ook had opgedragen. Als je een fragment wil luisteren:

Ook speelt het Gelders Orkest speelt Moeder de Gans (Ma mère l’oye).

En dan heb ik nog niet eens wat over Charles Ives gezegd. Dat zal ik doen bij de recensie volgende week. Maar Central Park in the Dark is zeker de moeite waard om voor naar de concertzaal te gaan. Spannende, moderne muziek. Luister ze!

Woensdag 30 januari 12.45 uur: gratis lunchconcert, een half uur voor niets genieten in Musis Sacrum.
Vrijdag 1 februari 20.15 uur: de uitvoering, Ives, Park in the Dark en Ravel, het pianoconcert in G en Moeder de Gans. Onder leiding van Antonello Manacorda, en de pianiste Marianna Shirinyan.

Foto: facebook Gelders Orkest

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gratis lunchconcert van Het Gelders Orkest"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*