Groot fotoboek over de historische binnenstad van Arnhem

En het gaat maar door met al die publicaties over Arnhem. Recent verscheen bij Uitgeverij RWJ-Publishing het lijvige boekwerk Arnhem Toen en Nu, De Historische Binnenstad.

Auteur Ronald W. Jansen laat op ca. 250 kleurenpagina’s zien hoe Arnhem in de laatste honderd tot honderdvijftig jaar veranderde. Hij is met zijn camera op de plek gaan staan waar vroeger iemand anders met een fototoestel stond. Dat levert soms frappante beelden op.

Jansen is historicus, woont nu in Hoogeveen maar was in de periode 1987-2007 Arnhemmer. Puur om die reden heeft hij interesse in het Arnhemse en dan vooral de historische binnenstad.

Bij de keuze van de historische plaatjes liet hij zich niet alleen leiden door de afgebeelde panden of straatbeelden in de binnenstad. Hij lette tevens op compositie en scherpte van het beeld. De foto’s die hij vervolgens als tegenhanger zelf maakte vallen op door hun grootte en helderheid. Conclusie: Arnhem is in de afgelopen eeuw bijna compleet veranderd.

Katern
Voor het historisch beeldmateriaal deed hij vooral een beroep op het Gelders Archief en de website van Oud-Arnhem. Voor de foto-onderschriften en de wat uitgebreidere omschrijving van de belangrijkste monumenten en objecten maakte hij eveneens gebruik van al genoemde, door hem als gedegen gekenschetste, bronnen. Fotobijschriften en verklarende teksten staan trouwens niet onder de foto’s, maar in een apart katern voorin het boek.

In ieder geval collectioneurs van al dan niet oud Arnhems beeld mogen blij zijn met deze hardback uitgave. Waar bij ik mij trouwens wél afvraag hoe uniek zijn oude beelden zijn. In menig eenvoudiger uitgegeven fotoboekje van historisch Arnhem zijn dezelfde plaatjes en ansichtkaarten in zwart/wit te zien.

Dit boek in bed lezen wordt ten stelligste afgeraden. Een stoeptegel met een gewicht van 1.994 gram (ik liet het even wegen bij het postagentschap) is aan een lees- of koffietafel beter te hanteren.

Erfgoed

Jansen schrijft in een nawoord dat hij met zijn fotoboek hoopt een bijdrage te leveren aan het behoud van het Arnhemse erfgoed. Komende generaties moeten eveneens van de schoonheid van deze stad kunnen genieten. Welnu, daar zullen lezers van Arnhem-Direct.nl zeker mee instemmen.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Groot fotoboek over de historische binnenstad van Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*